2017 tavaszán már az új helyesírási szabályzat szerint javítják az érettségit

Rovat

Megosztás

A Magyar Tudományos Akadémián szeptember 3-án bemutatták A magyar magyar helyesírás szabályainak 12. kiadását. A szabályzatban megjelenő változtatásokat már ebben a tanévben ajánlott tekintetbe venni, de csak a 2016/2017-es tavaszi érettségi időszakban fogják először eszerint javítani a vizsgadolgozataitokat. A szótár összeállítói szerint az új szabályzat megengedőbb, mint elődje volt, noha alapvető változtatások nem történtek. 

Mikor lépnek életbe a 12. kiadás változtatásai?

Sipos Imre köznevelésügyi helyettes államtitkár szerint az új szabályzat változtatásai szerint kell kiadni a készülő tankönyveket, tanterveket, de a jelenleg forgalomban lévő kötetek, dokumentumok is használhatóak. Az iskolák két éves türelmi időt kapnak az új szabályzat érvényesítésére, de már 2015 szeptember 1-jétől a 12. kiadás szerint ajánlott eljárni. Ez egybecseng azzal, hogy leghamarabb a 2016/2017-es tavaszi érettségi vizsgaidőszakban fogják a dolgozatokban számon kérni az új szabályzat változtatásait. Az államtitkár szerint nincs szükség arra, hogy a pedagógusoknak képzést tartsanak az új szabályzattal kapcsolatban, de szaktanácsadói hálózat fogja segíteni őket.

Online verzió

Mindenki, aki megvásárolja a szabályzatot, hozzáférést kap annak elektronikus verziójához is, de az helyesiras.mta.hu oldalon ingyenesen is elérhető a szótár anyaga. Az Index.hu kérdésére válaszolva Réffy Balázs, a szabályzatot megjelentető Akadémiai Kiadó Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a két verzió közül a kiadó honlapján elérhető változat változatosabb keresési lehetőségeket biztosít.

Bonyolult szabályok, méltányos alkalmazás

Prószéky Gábor,  szótár összeállításáért felelős MTA Magyar Nyelvi Osztályközi Állandó Bizottságának elnöke javasolta a pedagógusoknak a szabályzat méltányos számonkérését. Semmi szükség a legbonyolultabb szabályok öncélú gyakorlására magyarórán. Könnyedén megtanulható az ly és a j elkülönítése, az azonban, hogy Batthány nevét hogyan kell elválasztani, már nehezebb kérdés, és egy diáktól felesleges is elvárni. A két végpont között azonban sok a bizonytalanság: mi minősül túl bonyolult szabálynak?

“Nem baj, ha nem tudjuk helyesen elválasztani Batthány nevét. Aki elég intelligens, az úgyis tudja, jobb, ha úgy helyezi el a mondatban a szót, hogy ne kelljen elválasztani.”

Prószéky az egybe-, illetve különírás kérdéséről elmondta, véleménye szerint nem lehetséges a lényegi egyszerűsítés, bár nem indokolta ezt az állítását.

Jó hír, hogy készül a szótár kifejezetten diákoknak szánt, didaktikai szempontok szerint átalakított változata.

Miért érdemes helyesen írni?

Keszler Borbála elmondta, hogy  a helyesírási szabályzat betartását nem szabályozza törvény, így nem jár szankciókkal az, ha valakinem ír helyesen, de mindenki jobban teszi, ha tartja magát hozzá. Mire gondolhatott a professzor asszony? Értelmezésünk szerint a helyesírási szabályok betartása nyilvánvalóan társadalmi előnyökkel jár. Szívesebben alkalmaznak helyesen író személyt a munkaadók, de az érettségi dolgozatok javítókulcsát is a szabályzat szerint állítják össze. A közvélekedés a jó helyesírást összekapcsolja olyan értékekkel, mint a megbízhatóság, igényesség. Ezek sok esetben kifejezetten téves elképzelések, hiszen például egy diszlexiás számára óriási kihívás a helyesírás, ám nem tekinthetjük emiatt sem sem megbízhatatlannak, sem igénytelennek. Ráadásul minden fiatal számára megnehezíti a biztos helyesírás kialakítását, hogy az interneten rengeteg a pontatlan helyesírású szöveg, így manapság nehezebb “hozzászokni” egyes szavak helyes írásképéhez. Nagy munka vár a pedagógusokra.

Ha kíváncsiak vagytok, mi változott a szabályzatban, olvassátok el cikkünket!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta