Ezt nézed:  / Pályázatok / Suli / Fizika verseny 3 fős csapatoknak

Fizika verseny 3 fős csapatoknak

2016. október 18-án ünnepeljük Simonyi Károly születésének 100. évfordulóját. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán működő Simonyi Károly Szakkollégium középiskolásoknak szóló verseny szervezésével szeretne méltán megemlékezni egyetemének neves oktatójáról.

A két fordulós versenyre 3 fős csapatok jelentkezését várják, akik majd fizika, informatika, valamint az irodalom témakörében mérhetik össze tudásukat. Emellett pedig Simonyi Károly életét és meghatározó művét, A fizika kultúrtörténete című könyvét is érdemes ismerniük a jelentkezőknek.

A verseny 1. fordulója két részből áll.

Az első feladat során egy 1,5 – 2 oldal terjedelmű esszében kell kifejteniük gondolataikat Simonyi Károly – A fizika kultúrtörténete című kötetéhez kapcsolódó témakörökről. A választható témakörök az alábbiak:

  • “A forradalmian új ötletek a teremtő zsenik múlttal való szembefordulásából születnek.”(Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete) Írjon egy összefoglaló esszét, példákkal, akikre igaz lehet Simonyi Károly mondata!
  • “Lehetséges-e a két kultúra, a természettudományos és a társadalomtudományos kultúra közötti szakadék áthidalása?” (Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete) Érveljen ellene vagy mellette!
  • Mitől lesz valaki természettudós? – Írjon egy reflektív esszét amelyben a saját véleménye alapján jellemzi egy természettudós ismérveit. Hozzon példát olyan természettudományban jártas emberekre, akik például szolgálhatnak!

A másik feladat, egy 25 kérdésből álló, gyors gondolkodást és rátermettséget igénylő kvíz, valamint 3 gondolkodtató feladat, mindkét rész a fizika témaköréből. A kvíz kitöltése során minden egyes kérdés megválaszolására 30 másodperc áll majd rendelkezésre, a gondolkodtató feladatok megoldására 30 perc áll majd rendelkezésre. A feladatok megoldása során bármilyen segédeszköz használható.

A megírt esszéket az online forduló megoldása során kell majd feltöltenie az induló csapatoknak.

A 2. forduló a döntő, melyben a legjobb 10 csapat vesz részt. Itt már komplexebb feladatokat kell megoldani a fizika és az informatika témaköréből, valamint további kérdések várhatók A fizika kultúrtörténete című könyvből, illetve Simonyi Károly életével kapcsolatban.

Az online teszt kitöltésére 2016. szeptember 26. és október 7. között van lehetőség.

A döntő időpontja és helyszíne: 2016. október 19., 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.

Kérdés esetén a 100@simonyi.bme.hu címen tudnak érdeklődni. További információ: ITT. 

 

Foto:http://ic.c4assets.com/