Ezt nézed:  / Környezetvédelem / Programok / Jön a nagy vízválság, mindenkinek alkalmazkodnia kell

Jön a nagy vízválság, mindenkinek alkalmazkodnia kell

November 28. és 30. között rendezik meg az év egyik legfontosabb magyarországi diplomáciai eseményét, a Budapesti víz világtalálkozó 2016-ot, amelyre állam- és kormányfők, miniszterek, világszervezetek, finanszírozási intézmények is jelezték részvételüket.

A világtalálkozón képviselteti magát a Vízügyi Elnöki Testület (VET) is, amely New Yorkban globális párbeszédet és cselekvési tervet indított a fenntartható vízgazdálkodásról. A Budapesti víz világtalálkozó 2016 mottója “A víz összeköt”, a világtalálkozót Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a VET tagja fővédnöksége alatt rendezik meg – írja az MTI. A világ ugyanis komoly vízügyi válság elé néz, ennek megelőzésére a világ kormányzatainak, társadalmainak és a magánszektornak is meg kell változtatniuk vízhasználati, vízgazdálkodási szokásaikat.

drops-of-water-578897_960_720

Az állam- és kormányfőkből álló testület iránymutatást nyújt a kihívásokkal szembeni fellépéshez, és szorgalmazza az átfogó, teljeskörű és együttműködésen alapuló vízgazdálkodási megoldásokat, valamint a tiszta víz és a szanitáció biztosítását.

A vízzel kapcsolatos teljes szemléletváltásra van szükség, jelenleg több mint 2 milliárd ember szembesül vízügyi nehézségekkel: az elkövetkező évtizedekben ez várhatóan emelkedik a vízigény növekedése, illetve a klímaváltozás egyre markánsabb hatásai miatt. A klímaváltozás hatását 80 százalékban a vízen keresztül érezzük: ha nem teszünk semmit, 15-20 év múlva komoly vízválság elé nézünk.

A hidrológiai úgynevezett “James Bond-arány” is drámai: a Földön a könnyen hozzáférhető felszíni víz a teljes vízkészlet mindössze 0,007 ezreléke, amelynek jelentős része elszennyeződött mára.

A Budapesti víz világtalálkozó 2016 lesz az első megoldás-orientált globális konferencia, amely a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitikai célkitűzés esetében összegzi az elért eredményeket, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.