Ezt nézed:  / Programok / Titanic kiállítás Budapesten – Engedd, hogy magával ragadjon a legendás óceánjáró hangulata!

Titanic kiállítás Budapesten – Engedd, hogy magával ragadjon a legendás óceánjáró hangulata!

Tíz év elteltével, csaknem háromszor nagyobb kínálattal ismét Magyarországon horgonyzott le a varázslatos Titanic kiállítás. A világhírű óceánjáró történetét bemutató tárlat július 20-án nyitja meg kapuit.  

A december 31-ig tartó kiállításon a rajongók és az érdeklődők több száz eredeti műtárgyat tekinthetnek meg 2300 négyzetméteren, így például a híres hajóroncs technikai felszereléseit, bútorait, a szerencsétlenül járt utasok személyes tárgyait, ruhákat, ékszereket, pénztárcákat. A tárlat önálló magyar részlegén pedig – a kor helyi történelmi eseményei mellett – bemutatják az elsüllyedt Titanic magyar vonatkozású szálait.

1912. április 10-én, egy szerdai napon izgatott hangulat uralkodott az angliai Southampton kikötőiben. A Titanic személyzete kora reggel megkezdte a hajó berakodását, majd elfoglalták helyüket. Sok másod- és harmadosztályú utas érkezett a 9:30-as londoni vonattal, míg a legtöbb első osztályú utas ráérősebben, a 11:30-kor érkező vonaton közlekedett. Az utasokat a hajó zenekara által játszott ünnepi zene köszöntötte. Nem sokkal dél előtt a Titanic megszólaltatta hajósípjait, eloldozták a tartóköteleket, és a hajó – fenségesen és erőteljesen – elindult első útjára Edward J. Smith kapitánnyal a kormányánál. Cherbourgban és Queenstownban még megálltak, hogy begyűjtsék a további utasokat és a hajó útnak indult az északi Atlanti-óceánon keresztül New Yorkba, ám első útja egyben az utolsó is volt, 1912. április 15-én, több, mint 1500 emberrel a fedélzetén jéghegynek ütközött és elsüllyedt.

 

A tárlat megtekintése valódi időutazás a látogatók számára, hiszen a kabinok, a gépház és az ebédlő részletes rekonstrukciójának köszönhetően átérezhetik a 20. század elejének légkörét, a korabeli luxust és a szegénységet is.

Minden történetben van egy magyar szál, és ez alól a Titanic tragédiája sem kivétel. 1912. április 15-én egy fiatal magyar orvos, dr. Lengyel Árpád volt az, aki először ellátta a Carpathia fedélezétre segített, átfagyott, szeretteiket sirató, rémült túlélőket. Lengyel medikusként csatlakozott a Budapesti Önkéntes Mentőegyesülethez, így igen fiatalon tapasztalatokat szerezhetett. Fül-orr-gége szakorvosként pillantotta meg azt az állásajánlatot, amely a Cunard Line hajótársaság Carpathia nevű hajójára keresett magyar, de angolul jól beszélő orvost. Ez illett a 26 éves lengyelre, aki hamarosan a fedélzeten találta magát.

A Carpathia Fiume felé tartott New Yorkból, amikor megérkezett a Titanic SOS jelzése. A három orvos – az ír dr. Frank E. McGhee, az olasz dr. Vittorio Riscato és dr. Lengyel Árpád – felkészültek a menetelésre. A kapitány úgy határozott, hogy a mentős gyakorlattal rendelkező Lengyel legyen az, aki a kinyitott oldalajtónál fogadja a túlélőket. Hajnal három órakor érték el a metsző hidegben az óceánon libegő első mentőhajót. Összesen 705 embert mentettek ki Lengyelék. A kiállítás megnyitóján megjelent a túlélők mentésében oroszlánrészt vállaló magyar orvos unokája is.

„Nagyapám egy levélben megírta, hogy bár órákat töltöttek a nyílt vízen, viszonylag kevés volt köztük a kihűlt ember, töréseket is csak 42-en szenvedtek el. Ám mindannyian sokkos állapotban kerültek a Carpathia fedélzetére”

– mondta el Völgyi Péterné dr. Reich Márta, dr. Lengyel Péter unokája.

A megnyitón részt vett még az énekesnő, Janicsák Veca is, aki gyönyörűen énekelte el a Titanic főcímdalát.

„Számomra nagyon megindító az egész tárlat, hiszen valódi emberek, valódi tárgyait láthatjuk, és valódi érzéseikkel szembesülhetünk. Ezért aztán minden idelátogató megértheti, hogy a Titanic története valódi és sajnos visszafordíthatatlan tragédia, nem pedig csupán egy mese.”

– mondta Veca.

A budapesti kiállítást négy hét alatt építették fel, több mint 200 fős nemzetközi stáb dolgozott rajta. A kiállítás elemeit 15 kamionnal és két cargo repülőgéppel szállították ide. Több mint 80 ezer kilogramm a kiállítás össztömege. A leletek maximum 21 Celsius fokon tarthatók. A kiállítás 20 millió dollárra- több mint 5 milliárd forintra van biztosítva.

A különleges időutazásra a bejáratnál beszállókártyát kapnak a látogatók egy valódi Titanic utas nevével, a Titanic Shopban pedig a korszakhoz és a kiállított darabokhoz kapcsolódó tárgyakat lehet megvásárolni.

Árak: egy felnőtt jegy ára hétköznap 3400 Ft, hétvégén pedig 3900 Ft. A diák jegy hétköznap 2700 Ft, hétvégén pedig 3400 forint

Helyszín: Komplex – 1061 Budapest, Király utca 26. (a volt VAM Design Center területe)

Időpont: 2017. július 20-tól minden nap (vasárnap és ünnepnapokon is) reggel 9 és este 8 óra között

Ha további információra van szükséged, látogass el a kiállítás honlapjára. Kattints IDE!

Foto: Bocskay Zsolt