Ezt nézed:  / 18+ / 10+1 intő jel, hogy valaki szerencsejáték-függő

10+1 intő jel, hogy valaki szerencsejáték-függő

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss kutatása szerint a megkérdezettek jelentős része csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre, pedig ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni.

Alább található 10 intő jel, melyekre érdemes figyelni, mert szerencsejáték-függőséget jelezhet. Ha Magadon vagy valamelyik családtagodon tapasztalod ezeket a tüneteket, sürgősen forduljatok szakemberhez segítségért.

1.Elhanyagolja feladatait, kötelességeit.

Soha nem készül el semmivel időre vagy nem is csinálja meg feladatait, külseje és környezete megváltozik, elhanyagolja ezeket.

 

2.Feszült, nyugtalan, ha nem játszhat.

Amikor nem szenvedélyének hódol, feszültebben válaszol, feszültebben viselkedik.

 

3.Gondolatai folyamatosan a játék körül forognak.

Gyakran beszél a játékról, a biztosnak vélt vagy legújabb stratégiáiról, különböző élethelyzetekre olyan példákat hoz fel, melyet a játékkal kapcsolatosak.  Ha valakivel együtt van, azt várja, azt tervezi, mikor játszhat újra.

 

4.Egyre több pénzt kell kockáztatnia, hogy elérje a kívánt izgalmat a játékkal.

Az elbukott pénz nem tartja vissza a függőt, kell az izgalom, az adrenalin. Ennek során először az eddig félretett tartalékokhoz is hozzányúlnak, majd persze még több kell.

 

5.Azért játszik, hogy elfeledje a problémáit, megszabaduljon a rossz hangulattól.

A szerencsejáték-függők gyakran a problémáik elől menekülnek a szenvedélybetegségbe. Miközben játszanak, elfelejtik a hétköznapi problémáikat és az adott szituációban csak ők és csak a játék számítanak.

 

6.Újra és újra játszik, hogy visszanyerje a játékban elveszített pénzét.

A sok pénz elbukását követően jellemző az elvesztett pénz hajszolása. Ha sikerül is visszanyerni, akkor újabb cél rajzolódik ki a szenvedélybeteg szeme előtt, hogy megduplázza, megsokszorozza azt a pénzt. Ez a legtöbb esetben nem jön össze, a nyereményt is visszaforgatják a játékba.

 

7.Hazudik a környezetének tartozásairól és arról is, mennyit játszik.

A szerencsejáték-függő környezetének előbb-utóbb feltűnik, hogy függő van a családban/a baráti társaságban. A szenvedélybetegek a felkínált segítséget sokszor nem fogadják el, sőt, kifejezetten frusztrálja őket a felkínált segítség, ezért inkább hazudnak függőségükről.

 

8.Többszöri kísérlet ellenére sem tudja abbahagyni vagy mérsékelni a játékot.

Vagy belső motiváció (bűntudat, szenvedés) vagy külső kényszer (családi nyomás) hatására a függő kísérleteket tesz arra, hogy megszabaduljon szenvedélybetegségétől. A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss kutatása is bizonyítja, hogy inkább rossz szokásként tekintenek az emberek a függőségre, ezért is hiszik azt, hogy külső segítség nélkül képesek kilábalni a problémából. Ez az esetek nagy részében nem jön össze szakember segítsége nélkül.

 

9.Kölcsönkér, hogy enyhíteni tudjon a játék miatti reménytelen anyagi helyzetén.

Amikor a szerencsejáték-függőnek elfogyott a saját tőkéje és minden ingóságát pénzzé tette, elkezd kölcsönkérni. Előbb a családtagoktól, aztán az ismerősöktől. Ezeket a kölcsönöket általában nem tudják megadni, hiszen mindenüket eljátsszák, így rákényszerülnek arra, hogy hazudjanak a környezetükben lévőknek.

 

10.Akár lop és csal is, hogy pénzhez jusson a játék érdekében.

Eljön az idő, amikor már senki nem ad kölcsön a szerencsejáték-függő személyeknek. Ekkor előfordulhat, hogy illegális úton próbálnak pénzhez jutni. Fontos, hogy ilyenkor már nem okoz számukra örömöt a játék, csupán a függőségüknek hódolnak.

 

+1: Kockára teszi az állását és a családi kapcsolatait is azért, hogy játszhasson.

A szerencsejáték-függők életét és érdeklődési körét lassan eluralják a szerencsejátékkal kapcsolatos gondolatok, ezért sem otthon, sem a munkahelyükön nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, elveszítik munkahelyüket és emberi kapcsolataik is tönkremennek.

 

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.