Ezt nézed:  / 18+ / 5 jel, hogy benned van a hajlam a szerencsejáték-függőségre

5 jel, hogy benned van a hajlam a szerencsejáték-függőségre

Nem véletlen, hogy a szerencsejátékokban való részvételt nagykorúsághoz kötik, hiszen vannak, akikben még felnőttként is megvan a hajlam, hogy rászokjanak a különböző kockázatos játékokra. Ebben a cikkben nyolc figyelmeztető jelet írunk le, amikből fel tudod ismerni, ha baj van. 

1. Nem tudsz leállni.

Ha irányíthatatlan belső késztetést érzel folytatni a játékot, még akkor is, ha életed legrosszabb vesztőszériájában vagy, akkor gondban vagy. Ilyenkor szükséges egy nagy elhatározás, hogy mégis abbahagyd és azonnal szakemberhez fordulj!

2. Abból a pénzből játszol, amit másra kéne elkölteni.

Mondjuk abból a pénzből, amiből az egyetemi tandíjadat akarod kifizetni a következő félévben. Vagy abból, amit azért tettél félre, hogy legyen miből a megnövekedett fűtésszámlát fizetned a tél leghidegebb napjain is.

3. Már rég nem szórakozol.

A szerencsejáték alapvetően egy kikapcsolódás, élvezeti cikk. Kicsi adrenalin nem árt, de amikor már azt érzed magadon, hogy idegesít a játék és csak görcsölésből játszol, akkor már rég nem arról van szó, hogy azért csinálod, mert egy apró kis boldogságot ad, hogy lekapartál egy sorsjegyet.

4. A veszteséget újrajátszással akarod kompenzálni, hátha visszanyered.

Vesztettél egy ezrest? Sebaj! Majd valamikor máskor a jövőben nyersz! Ha így vagy vele, nincs gond. De ha az a taktika, hogy addig játszol, amíg vissza nem nyered az elvesztett összeget, de valahogy nem úgy jön ki a lépés, akkor megint csak rosszul csinálod a szerencsejátszást.

5. Már nemcsak azt az ezrest teszed fel, amit a múlt hónapban.

Először még azt mondod, hogy csak ennyit meg ennyit költök rá ilyen időközönként. Aztán, amikor nemcsak egyre sűrűbben, de egyre nagyobb pénzt is fektetsz bele, akkor az már inkább balszerencse neked.

 

A Szerencsejáték Zrt. egyébként kifejlesztett egy tesztet, aminek kitöltésével megtudhatod, mennyire vagy hajlamos arra, hogy függővé válj a szerencsejátékokban. A tesztet a maradjonjatek.hu weboldalon töltheted ki.

A rovat a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.