Ezt nézed:  / 18+ / 5+1 jó tanács hozzátartozóknak, ha szerencsejáték-függő van a családban

5+1 jó tanács hozzátartozóknak, ha szerencsejáték-függő van a családban

Nagyon nehéz helyzet, ha a családban az egyik tag szerencsejáték-függő. Mindennaposakká válhatnak a konfliktusok, a veszekedések, állandóan jönnek a problémák és érthető módon egyszer elszakad a cérna. Hoztunk néhány jó tanácsot, melyek segíthetnek átvészelni a kritikus időszakot, míg a szenvedélybeteg családtagnak sikerül kilábalni a problémából, ám fontos kiemelni, hogy ez egyedül szinte senkinek nem sikerül. Ezért is fontos a családtagok támogató magatartása.

A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss kutatása szerint a megkérdezettek jelentős része csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre, pedig ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, az ebben szenvedők elszigetelődnek és egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni. Ezért is fontos az, hogy a családtagok segítsék őt és egy támogató környezetet biztosítsanak a személynek a felépüléshez.

 

  1. Készüljön fel szakmailag! Ismerje meg a problémás szerencsejátékot, amennyire csak lehetséges!
  2. Legyen tisztában a figyelmeztető jelekkel, valamint a segítségnyújtás és a gyógyulás eszközeivel és lehetőségeivel!
  3. Kérjen támogatást! Beszéljen egy családtaggal, baráttal, szakemberrel, valakivel, akinek ad a véleményére, akiben megbízik! Látogasson el egy önsegítő csoporthoz!
  4. Fontolja meg, hogy esetleg átmenetileg kontrollálja a függő személy pénzügyeit és tegyen intézkedéseket a saját pénzügyi helyzete védelme érdekében.
  5. Fogadja el, hogy a barátjának, családtagjának kezelésre van szüksége, és ne felejtse el, hogy a siker sok időt, komoly erőfeszítéseket és valószínűleg többszöri próbálkozást igényel majd!

 

+1: Az érintett önbecsülését és ne a bűntudatát erősítse!

 

Nem egyszerű, ha szerencsejáték-függő van a családban, de ő betegségben szenved és nem elítélni kell, hanem segíteni neki, hiszen szakember segítsége nélkül szinte biztos, hogy nem tud kilábalni betegségéből.

 

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.