Így hangzik a világ legrégibb dallama

Rovat

Megosztás

3400 éves, és legjobb tudomásunk szerint a legrégibb a világon. Legalábbis azok közül, amelyek így vagy úgy fennmaradtak. Most áthangszerelték a 21. századra.

Végeérhetetlen vita folyik a Közel-Keleten arról, hogy melyik is a világ legősibb, legrégebben lakott városa. Szíria elég jól áll: Ugarit, a mai nevén Rasz Samra már Krisztus előtt legalább 6 ezer évvel emberi lakóhely volt. Az időszámításunk előtti 15. században pedig, az ugariti királyság központjaként kifejezetten jelentős városnak számított: stratégiailag fontos kikötővel, amelyből a Hettita Birodalommal és Egyiptommal kereskedtek.  Virágzása addig tartott, míg a Tengeri Népek – Kr. e. 1300 körül – le nem rombolták.

A város kulturális relikviái, palotái, templomai és agyagasztalokkal ellátott könyvtárai messze földön híresek voltak és romjaikban szépen fennmaradtak. Nem utolsó sorban pedig nekik köszönhetjük az ábécét – illetve azt a sorrendet, amelybe máig állítjuk betűinket.  1950-ben pedig a régészek agyagtáblákon olyasmit találtak, amiről kiderült: a legrégebbi ismert zenedarab az egész emberiség történetében- írja a Globoport.hu. 

OldestSong

A 3400 éves dal egy himnusz, ékírásos szöveggel, hurri nyelven. Valószínűleg lantra írták, és Nikkalnak szólt, a gyömölcsösöket és kerteket óvó istennőnek.  Szakértők újraalkották a dallamát, és áthangszerelték a 21. századra, hogy mi is élvezhessük.

https://www.youtube.com/watch?v=9c-hmFN610g

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta