Amit nem lehet elég korán kezdeni – kisiskolásokat oktat közlekedésbiztonságra a HUMDA (x)

Rovat

Megosztás

Finisébe érkezett a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. „Road Safety – a biztonság az első” néven indított országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozata. A hetente új állomásra látogató, első és második osztályos tanulóknak indított eseménysorozat szeptember 6-tól december 17-ig tart a főváros és tizenkét megyeszékhely központi szabadtéri helyszínein.

A biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni. A legkisebbek eleinte gyalogosan vagy kerékpárral közlekednek, ezért a különösen veszélyeztetett csoportba tartoznak. A tavalyi tanévtől kezdve a környezetismeret, valamint a technika és tervezés tantárgyak részeként már első osztálytól oktatják a közlekedési ismereteket, azon belül a gyalogos és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat. A HUMDA Road Safety programsorozata és az ahhoz tartozó közlekedési útravaló terjesztése fontos lépése a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásának.

A HUMDA kiemelt küldetése, hogy támogassa a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését. A korosztályi jellemzőknek megfelelő tanterv kidolgozása és annak használata a közlekedési balesetek megelőzése és elkerülése érdekében hasznos. Az Ügynökség „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági oktatósorozata az általános iskolák első és második osztályos tanulóit szólítja meg. Közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartanak foglalkozásokat a rendezvényeken, ahova tanórai keretek között látogathatnak el az iskolások.

A 13 hétig tartó, hetente új állomásra látogató, az adott megyeszékhely fiatalságát megmozgató interaktív oktatási, fejlesztési programsorozat túlmutat a tanítás hagyományos keretein. A tantermek falain kívül, központi szabadtéri helyszíneken lebonyolított képzés alkalmával délelőttönként az első és másodikos tanulók játékos, ugyanakkor átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesülnek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílik a programokon való részvételre.

A programsorozat december 17-ig tart. A HUMDA oktatói jártak már Nyíregyházán, Debrecenben, Szolnokon, Kecskeméten, Szekszárdon, Kaposváron, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Sopronban és Győrben. November 29. és december 3. között Veszprémbe, december 6. és 10. között Székesfehérvárra, december 13-17-ig pedig Budapest 12. kerületébe látogatnak. A programsorozat központi eleme egy közlekedési útravaló, amely olyan ismereteket ad a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a közúti közlekedés bonyolult útvesztőjében, és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapják meg a kisdiákok.

(x)

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta