Ezt nézed:  / 18+ / Dosztojevszkij is szerencsejáték-függő volt

Dosztojevszkij is szerencsejáték-függő volt

Gondoltad volna, hogy az orosz irodalom egyik legnevesebb képviselője, az eszme-regény műfajának megalkotója, Dosztojevszkij is a játékok rabja volt? A művészt saját élete inspirálta, amikor megírta A játékos című művét, mely legolvasottabb alkotásává nőtte ki magát. 

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij élete igen hullámzó volt. Édesanyjának halála után családja széthullott. Szigorú édesapja Hadmérnöki Intézetbe küldte Szentpétervárra. Csaknem hat év elteltével az Intézetet mérnökhadnagya lett, ám eközben elvesztette édesapját. Érdekelte az irodalom is, 1844 június-júliusában megjelent Balzac Eugénie Grandet regénye Dosztojevszkij fordításában. E munkája után mondott le tisztségéről, s kezdett el írni. Élete nem volt túl zökkenőmentes, írásainak visszhangja is igen hullámzó volt. Első felesége gyűlölte és gúnyolta, nagy szerelme Polina rövid együttlét után eltaszította magától. Valószínűleg e sok negatív életesemény volt az oka, hogy a rulettasztal mellé menekült, aminek következtében súlyos adósságokba keverte magát, melyektől csak élete végén tudott szabadulni. Az ott eltöltött időszak inspirálta A játékos című művének megteremtéséhez, mely Dosztojevszkij legolvasottabb alkotása.

A játékos, a szerelem és a játékszenvedély regénye. A főhőst a szerelem sodorja a szerencsejátékhoz, de idővel a játék izgalma feledteti a szerelme iránti vágyat. A történet Roulettenburgban, a kaszinójáról híres fürdővárosban játszódik. Itt egy nemzetközi társaság verődik össze jobb sorsra érdemes, de kiúttalan személyekből, akiknek legfőbb céljuk a pénzszerzés. (libri)

A pszichiátria magyar kézikönyvében olvasható, hogy amit a játékszenvedély pszichopatológiájáról tudni lehet, az szerepel A Játékosban, és ez nem véletlen, mert az író e betegségben szenvedett.

Dosztojevszkijnek a regényt egy Sztellovszkij nevű uzsorás kiadó megbízásából huszonöt nap alatt kellett megírnia. Hogy gyorsabban elkészüljön, küldtek hozzá egy gyorsírónőt, Anna Grigorjevna Sznyitkinát, aki később az író felesége lett. Anna, hogy szerelme hitelezőit kifizesse, feláldozta teljes hozományát, s rábeszélte az írót, hogy menjenek külföldre, ahol négy évet töltöttek el. A távollét alatt gyakran honvágya volt, unatkozott, ezért sokszor ott is a ruletthez menekült, ahol ismét óriási pénzösszegeket veszített el. Bár többször megfogadta, hogy végleg felhagy a játékkal, végül csak 1871-ben győzte le szenvedélyét.

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.

Foto: cultura.hu