Egymás után fújják le a nyílt napokat az egyetemek a járvány negyedik hulláma miatt

Rovat

Megosztás

Szeptemberben még úgy tűnt, hogy az idei nyílt napokat megtarthatják az egyetemek és főiskolák, a koronavírus-fertőzöttek egyre magasabb száma miatt azonban a napokban több felsőoktatási intézményben döntöttek úgy, hogy lefújják a 2022-ben felvételizőknek szóló programokat, helyette online vagy hibrid megoldást választanak. Van, ahol Zoomon vagy Teamsen hallgathatják meg a tájékoztatókat a diákok, de akad olyan egyetem is, amely az Instagramon jelentkezik majd be.

„A járványügyi helyzetre való tekintettel a jelenléti nyílt nap elmarad!” – ezt közölte november elején Facebook-oldalán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Gyorsan reagáltak a romló járványügyi adatokra, és egy online felületre költöztették át az eseményt, amelyre lassan két hete lehet regisztrálni. A szervezők egyébként próbáltak minden programot „átmenteni”: az előadásokat többnyire Teamsen tartják meg, a hallgatóktól tematikus csetszobákban lehet kérdezni, de élőben is bejelentkeznek majd a campusról Zoomon, sőt az Építészmérnöki Kar oktatói és hallgatói Instagramon is aktívak lesznek.

„Nagyon sajnáljuk, hogy személyesen nem tudunk találkozni” – ezt már a Szegedi Tudományegyetem közleményében lehet olvasni, amelyet a szeged.hu idézett. Az intézmény azt írja, a növekvő esetszámok és a fokozódó járványhelyzet miatt döntöttek úgy, hogy a november 25-re tervezett nyílt napjuk elmarad, és későbbi időpontban, online tartják majd meg a tájékoztatókat. Pedig a rendezvény szervezői egyébként is szigorú járványügyi szabályokat hoztak: kötelezővé tették az előzetes regisztrációt és a maszkviselést, védettségi igazolvány is kellett volna a belépéshez, a kari előadásokat pedig eleve az online térbe tervezték.

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen is úgy döntöttek, hogy online tartják meg a december eleji nyílt napot. A középiskolások főként előadásokat és kisfilmeket nézhetnek meg az egyetemről, a képzésekről és a campusról, a tanszékek és intézetek külön-külön „Teams-szobákban” kapnak helyet. Az intézmény zenei intézete egyébként néhány nappal ezelőtt nyílt órákat is szervezett, de azokhoz is csak a Zoomon keresztül lehetett csatlakozni.

Hibrid, online, hagyományos

Az Állatorvostudományi Egyetem más megoldást választott. Az intézményben december elején tartanak nyílt napot és campustúrát, a tájékoztatókon azonban csak kétszáz diák vehet részt személyesen, a többiek online kapcsolódhatnak be a programba, ezért arra kérik a középiskolásokat, hogy előre regisztráljanak.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem is közzétette már a nyílt napok listáját, de ott is vegyes a kép. Van olyan kar – ilyen például a gazdaságtudományi –, ahol a tervek szerint hagyományos formában tartják meg a tájékoztatókat, és csak előzetes regisztrációt kérnek a résztvevőktől, máshol azonban kizárólag online programot szerveznek. Ilyen például az Informatikai Kar (ott egyébként is szigorúak a járványügyi szabályok, erről itt olvashattok), ahol előadások, workshopok és kerekasztal-beszélgetésekeis lesznek, de csak online. A Természettudományi Kar hibrid nyílt napot tervez, lesznek laborbejárások, mintaórák, a Gömb Aulában tartott programról pedig élőben jelentkeznek majd be, és a kar Youtube-csatornáján lehet követni a programot.

Képek: Pixabay

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta