Egymás után teszik kötelezővé a maszkviselést az egyetemek: mutatjuk a listát

Rovat

Megosztás

Egyre szigorúbbak a járványügyi szabályok a felsőoktatási intézményekben: a debreceni, a pécsi egyetem, az ELTE és a Pázmány mellett ma már egyre több egyetemen kötelező maszkot viselni, mutatjuk a listát!

 A Kodolányi János Egyetem campusán most már mindenkinek maszkot kell viselnie, a tanároknak is: csak az az oktató veheti le, aki éppen órát tart, és megfelelő távolságot tud tartani a hallgatóktól.

A kecskeméti Neumann János Egyetemen is kötelezővé tették a maszkviselést: minden hallgatónak kötelező felvennie a maszkot a folyosókon, az előadótermekben, a büfében és más közösségi helyiségekben. Az egyetem dolgozóira más szabályok vonatkoznak: akiknek nincs védettségi igazolványuk, azoknak egész nap kell hordaniuk a maszkot, míg a beoltott oktatók, dolgozók a közös irodákban levehetik, de ott a helyiség méretétől függően „maximum 2-4 fő tartózkodhat a megfelelő szociális távolság biztosításával.

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen szeptember 27-től kötelező maszkot viselni – egyedül a kollégiumi szobákban és sportolás közben lehet levenni, és olyan rendezvényeken sem kell eltakarni az orrot és a szájat, ahová csak védettségi igazolvánnyal engedik be a résztvevőket. Az oktatókra (részben) más szabályok vonatkoznak: előadásuk, tanórájuk idejére levehetik a maszkot, ahogy az órához hozzászóló hallgatók is. Az egri egyetemen emellett az épületekbe belépők testhőmérsékletét is újra mérik. 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különböző szabályokat hozott az egyéni és a csoportos órákra: utóbbiakon a másfél méteres távolság tartása ajánlott, de a maszk viselése – az énekesek és a fúvós hangszereken játszók kivételével – mindenki számára kötelező.

Négy nagy egyetemen már korábban kötelezővé tették a maszkviselést, ahogyan cikkünkben is írtuk, szerda óta a Debreceni Egyetem összes karán kötelező maszkot viselni, az Eötvös Loránd Tudományegyetem eleve úgy indította el a tanévet, hogy a tantermekben, a folyosókon, az ügyfélfogadási helyiségekben mindenkinek hordania kell a maszkot, az egyetemi rendezvényeken pedig csak olyanok vehetnek részt, akik be tudják mutatni a védettségi igazolványukat.

A Pécsi Tudományegyetem operatív stábja szeptember közepén döntött úgy, hogy kötelezővé teszi a maszkhasználatot az előadásokon, szemináriumokon, gyakorlati órákon, az értekezleteken, tantestületi üléseken. Nem kötelező, de „erősen ajánlott” a maszk használata a közösségi terekben, a folyosókon, a kollégiumokban, az irodákban és a zárt térben tartott rendezvényeken.

„Kötelező az orrot és a szájat folyamatosan elfedő orvosi maszk, munkavédelmi maszk, textil vagy más anyagból készült maszk viselése” – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem intézkedési tervében is ez olvasható, a szabály szeptember 13-a óta érvényes. Az egyetemisták csak sportolás közben és a kollégiumi szobájukban vehetik le a maszkot. Az előadásokon és a szemináriumokon csak az órát tartó oktató és a hozzászóló hallgatók vehetik le a maszkot, a legtöbb egyetemi rendezvényen pedig védettségi igazolványt kérnek a résztvevőktől.

Képek: Pixabay

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta