Ezt nézed:  / 18+ / A gyermekjátéktól a függőségig

A gyermekjátéktól a függőségig

A játék egészen kisgyermekkorunktól az életünk meghatározó része. Szükségünk van rá, mert egyrészt a szociális életbe való beilleszkedést, másrészt a tanulást is segíti és fejleszti. A szerencsejáték azonban ennek az ártatlan és hasznos mindennapi jelenségnek az ellentéte: nem segít elő sem tanulást, sem szociális életet, éppen ellenkezőleg, az arra fogékony embereknek nagyon káros és különféle betegségeket is okozhat.

A gyermekkori játékok örömöt okoznak, az egyén és a közösség fejlődését szolgálják. Játék közben az időtöltés, a játékfolyamat, a tevékenykedés, a fantáziaképek nyújtják a játék élményét, nem a nyereség reménye.

Ezzel szemben Demetrovics és munkatársai 2010-ben készített tanulmánya szerint a szerencsejáték a pszichés szükségletek kielégítésére irányul. Mindig jelen van a versenyhelyzet, ahol a játékosok önmagukat, egy másik embert vagy például egy játékeszközt akarnak legyőzni, meghaladni. Az így létrejött győzelem és veszteség lehetősége egyfajta dominanciaszükségletet idéz elő, ami a nyilvánvaló pénznyerési lehetőség mellett nem elhanyagolható oka a szerencsejáték függőség kialakulásának.

Különböző szerencsejátékok léteznek: lottó típusú játékok, sportfogadás, kaparós sorsjegy, kártya, játékgép és minden egyéb, ami a kaszinókban és a lottózókban megtalálható. Mindegy melyik típusról beszélünk, az az egy közös bennük, hogy mindegyiknél az esetleges nyereség lehetősége hajtja a játékost. A kudarc az esetek többségében igen gyakori, de mivel ott az esély, hogy a következő alkalommal talán megtérül a belefektetett összeg, így ez sem tudja eltántorítani a játékost. Ha pedig az illető nyer, az újabb és újabb játékokra ösztönzi – a játékos pedig egy ördögi körbe kerül, ahonnan kikerülni nehéz.

Hogy miért kezd el valaki játszani, annak egészen egyszerű magyarázatai is lehetnek. Van, akit a könnyű meggazdagodás vágya hajt, van, aki az anyagi problémáit szeretné megoldani az elnyert összeggel és hajlandó egy kis összeget feláldozni annak reményében, hogy az majd megtérül. Ennél valójában sokkal komplexebbek okok is előállhatnak. Egy – nem feltétlenül  anyagi szempontból – nehéz  élethelyzetben pl. a problémáikat akarják eképp feledni.

Anélkül válnak ezek az emberek függővé, hogy tulajdonképpen ők vagy a környezetük észrevennék azt.

Magának a függőség kialakulásának több fázisa van. Az első a pozitív kezdet, a pozitív megerősítés. Az első élmények általában szabadidőhöz kötődnek és a nyerés arányát ilyenkor nagyobbnak érzékelik. Ezt követi a kritikus szokás kialakulása, amikor a játékost negatív élmények kezdik el érni, egyre többet veszít. Az élet több területén – például iskola, család, munkahely – egyre több problémája keletkezik. A végső fázis a betegség kialakulása. A játékfüggő személy már a saját megélhetését veszélyezteti, rosszabb esetekben pénzügyileg össze is omlik. Ilyen esetekben a család és a barátok számára már nem titkolható a betegség jelenléte.

A gyermekkori játékoktól messzire sodródott szerencsejáték nem válogat. Ugyan úgy függővé tehet egy nőt, mint egy férfit, egy tehetősebbet és egy szegényebbet. Vannak csoportok, melyek ugyan jobban érintettek, de összességében elmondható, hogy a függőség sem válogat.

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.