Ezt nézed:  / 18+ / Hány szelvényt kell kitölteni ahhoz, hogy biztosan lottónyertes legyek?

Hány szelvényt kell kitölteni ahhoz, hogy biztosan lottónyertes legyek?

Elgondolkoztál már azon, hogy vajon hány szelvényt kell kitölteni ahhoz, hogy biztosan nyerj a lottón? Mondjuk, hogy legyen egy kettesed az ötöslottón? Vagy akár ahhoz, hogy biztosan mind az öt számot eltaláld? Mutatjuk is, mennyi ez a szám!

A kiszámítási módot a matematika határozza meg. Emlékszel még a gimis időkből a kombinatorikára? Éppen ez az a témakör, ami tartalmazza a választ a cikk nagy kérdésére.

Ez a matematikai feladvány egy ismétlés nélküli kombináció, ami azt mutatja meg, hogy hányféleképpen lehet n különböző dologból kiválasztani k darabot, ha nem számít a kiválasztás sorrendje és mindegyiket csak egyszer választhatjuk.

Valahogy így lehetne jelölni:

 

 

Nekünk tehát az n különböző dolog az ötöslottón a kilencven különböző számot jelenti. Ha azt akarjuk kiszámolni, hogy hány szelvényt kell kitöltenünk hányféleképpen ahhoz, hogy tutira legyen kettesünk, akkor behelyettesítve így néz ki:

A végeredmény pedig 4005 szelvény. Ennyi szelvényt kellene ennyiféleképpen kitöltenünk, hogy célunkat elérjük. Amennyiben a hazai lottóárakat vesszük figyelembe, ahol egy mező 250 forintba kerül jelenleg, összesen egymillió-ezer-kettőszázötven forintba kerülne, ha 100%-ig biztosra szeretnénk menni.

Ahhoz pedig, hogy 100%-ig ötösünk legyen az ötöslottón, összesen 43.949.268, azaz negyvenhárommillió-kilencszáznegyvenkilencezer-kétszázhatvannyolc szelvényt kellene kitölteni ennyiféleképpen. S, hogy mennyibe kerülne ennyi szelvény? 10.987.317.000, azaz tízmilliárd-kilencszáznyolcvanhétmillió-háromszáztizenhétezer forintba.

De azért általában nem ez a példa, ami alapján a szerencsés lottónyertesek átvehetik a millióikat vagy milliárdjaikat. Voltak már olyanok, akik azt nyilatkozták, hogy egyszer tértek be egy lottózóba, s egyből szerencséjük volt, de vannak olyanok is, akik minden héten játszottak, s egyszer csak rájuk mosolygott a szerencse!

A rovat a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.