Hókotró kisokos a vasárnapi havazásra

Rovat

Megosztás

Sokan készülünk kirándulástervekkel a vasárnap kezdődő hóesésre, a Magyar Közútnál pedig azon dolgoznak, hogy az utak is felkészülten várják a hó nyomába eredő autósokat.

A közutasok folyamatosan figyelemmel kísérik az időjárás-előrejelzést, számos saját meteorológiai állomásuk is van az országban és startra készen várják, hogy még a havazás és a fagyok előtt, a megfelelő pillanatban indulhassanak el az utak előzetes sószórására.

A jól járható utakért a nulladik lépés tehát az úgynevezett alászórás.

Ez arra elegendő, hogy a frissen hullott hó ne fagyjon le rögtön a burkolatra és azt később könnyebben el lehessen takarítani. Önmagában a megelőző sószórás persze nem olvasztja el minden esetben a havat, intenzívebb és folyamatos havazás esetén további síkosságmentesítés és hóeltakarítás is szükséges. Hagyni kell, hogy a só kifejtse olvasztó hatását, ezt követően lehet a hóeltakarítást megkezdeni, de csak akkor, ha a lehullott hó vastagsága több mint 3-5 centiméter. Egyébként tudtodon kívül te magad is részt veszel a hóeltakarításban, mert a só akkor tudja gyorsabban és hatékonyabban kifejteni hatását, ha nagyobb forgalom van, azaz szükséges az autók taposó ereje.

Ha tehát folyamatosan esik a hó, a Közútnál is folytatódik a munka.

A hóeltakarító járművek folyamatosan mozgásban vannak, mint ahogyan a közlekedők is, így nem biztos, hogy mindenki, minden kilométerkőnél találkozik majd egy munkagéppel. Előfordulhat, hogy úgy találkozol egy hókotróval, hogy az éppen nem végez síkosságmentesítést a hóesés ellenére. Ennek oka, hogy a jármű éppen a neki szánt útszakaszokra tart, ha útközben is dolgozna, más jármű területén, akkor lassabban érne a saját háza tájára és a síkosságmentesítő anyaga is elfogyna.

Ha találkozol egy hókotróval, légy türelmes, mert a te érdekedben is dolgozik a benne ülő sofőr!

Ezek a gépek lassabban haladnak, a havazás és a munka mértékétől függően nagyjából 30-50 km/órás sebességgel tudnak közlekedni. Nagyon fontos továbbá, hogy ne előzd meg a hókotrót, erre hívja fel a figyelmet a Magyar Közút ebben a videóban is. Nemcsak balesetveszélyes, de a KRESZ is tiltja a konvojban haladó hóekék előzését. Fontos az is, hogy tartsd a követési távolságot egy ilyen gép után, hiszen a hóekéről visszaverődő hó és az úttestre juttatott síkosságmentesítő anyagok is befolyásolhatják a látási viszonyokat.

Élvezzétek a havat és csak óvatosan az utakon!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta