Ezt nézed:  / 18+ / Így csúszott bele interjúalanyunk a sportfogadásokba

Így csúszott bele interjúalanyunk a sportfogadásokba

A szerencsejáték-függőségbe belecsúszni bizony nem nehéz. Sokan gondolják úgy, hogy ők annál jóval erősebbek, minthogy szenvedélybetegek legyenek, ám valójában nem azok. A Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet friss kutatása szerint a megkérdezettek jelentős része csak rossz szokásként tekint a szerencsejáték-függőségre. Nincsenek vele tisztában, hogy ez az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség, a szerencsejáték-függőségben szenvedők egyedül szinte soha nem képesek kiutat találni.

A most 21 éves Károly úgy gondolta, hogy ő erősebb annál, hogy eljátssza zsebpénzének nagy részét, ám a kialakult függősége felülkerekedett rajta. Őt kértük meg most, hogy mesélje el nektek a történetét.

 

Kezdetben egyébként nem is szerettem a focit, egyáltalán nem foglalkoztatott. Egy napon viszont az egyik haverom – aki már addigra belecsúszott a függőségbe – előttem tette meg a tétjeit online. Végignéztem, ahogy megrakja a téteket, majd nyer vele. Megjött nekem is a kedvem ahhoz, hogy kipróbáljam a pénzszerzésnek ezt a formáját.

Az első utalásom 1000 forint volt. Másnap nyertem is belőle harmincezer forintot. Akkor úgy végigfutott az agyamon, hogy basszus, hát úgy kerestem pénzt, hogy nem is csináltam szinte semmit. Ez nagyon tetszett, ezért elkezdtem egyre többet és többet rakni, ám a következő fogadásokkal már nem nyertem. Aztán a haverom mondta, hogy a nyerés érdekében fontos azzal tisztában lenni, hogy állnak a csapatok, milyenek az erőviszonyok a mérkőzéseken, ki fog játszani, ki nem fog játszani a játékosok közül, csapatcserékkel, sérültekkel, stb. Elkezdtem beleásni magam a témába. A következő meccsek előtt átnéztem az egész újságot, megnéztem a bajnokságok állásást. Észrevettem, hogy minél jobban képben voltam, annál inkább jött a nyerő széria. Volt egy egész szép időszakom, amikor rengeteget nyertem sportfogadással, de rá kellett jönnöm, hogy ez mégis egy szerencsejáték, hiszen egy idő után – hiába a rengeteg informálódás, beleölt idő – vége szakadt a folytonos nyerő szériának. Olyan dolgok történtek a meccseken, amiket szinte lehetetlennek tartottam a tétek megrakása közben. Ha megraktam öt meccset, egy szinte törvényszerűen ment el, és ezért rengeteg pénzt buktam. Ekkor kellett rájönnöm, hogy mégsem úgy van az, hogy én majd csak egyszerűen meggazdagszom a sportfogadásból,

de itt már nem bírtam abbahagyni.

Kényszert éreztem, hogy rakjak. Nem volt muszáj sokat, akár kevéssel is beértem, de fontos volt, hogy nézhessem a meccseket. Akkor tényleg nagyon durva időszakom volt. 200 forintokat spórolgattam össze, hogy tudjak rakni egy tippmixet, így minden egyes nap megnéztem a meccseket. Ha nem tudtam, hogy milyen csapatról van szó, már akkor is raktam egy tétet. Itt kezdtem el érezni, hogy ajaj, így nem lesz jó.

A pénz az csak fogy, én meg nem nyerek.

Egy idő után egyre több pénzt vesztettem és rájöttem, hogy nem jön belőle vissza. Sokszor kértem kölcsön a haveroktól, akiknek nem tudtam megadni a tartozásom. A szüleimmel egyre többet balhéztam, észrevették, hogy valami nincs rendben. Egy idő után már nem tudtam tovább titkolni, hogy mi történik velem, mert attól tartottam, hogy kiraknak a házból a sok veszekedés miatt. Akkor bevallottam nekik, hogy úgy érzem, gondban vagyok. Az egyik rokonunk az addiktológián dolgozik, anyukám neki szólt. Terápiába kellett járnom, ami az elején nem volt egyszerű, mert nem értettem, miért csinálják ezt velem, hiszen ez csak egy kis játék volt. Végül megértettem, hogy a szerencsejáték-függőség komoly dolog, és hálás vagyok a szüleimnek, hogy nem hagyták, hogy belecsússzak jobban. A csoportterápiák során olyan személyekkel találkoztam, akik már mindenüket eljátszották. Nem akarok olyanná válni, mint amilyenek ők voltak. A szüleim kifizették az adósságaimat, így a barátaim sem fordultak el tőlem teljesen. Ha nem lennének ilyen jó fej szüleim, akik segítettek kijönni ebből a helyzetből, akkor bele sem merek gondolni, hol lennék most.

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.