Ezt nézed:  / 18+ / Így gondolkodnak a szerencsejáték-függők

Így gondolkodnak a szerencsejáték-függők

Kevés olyan ember van, aki nem függ senkitől és semmitől. Van, aki enni szeret, vagy futni, filmezni, kártyázni, a barátaival lenni, cigarettázni, és így tovább, megannyi lehetőség a szabad időnk és életünk eltöltésére. Viszont egy ponton a hobbik, szenvedélyek függőséggé válnak. Vajon mire gondol egy függő ember?

Nem érdekli más

Aki tényleg szerencsejáték-függő, annak általában ez a szenvedély mindennél fontosabb. Nem különösebben érdekes számára, hogy milyen ételt eszik, milyen ruha van rajta, vagy hogy vannak a barátai: egy a fontos – a játék és a nyeremény. A sors pikantériája, hogy gyakran a nyeremény ésszerű elköltésén sem filóznak annyit, mint a játékon, hiszen az által biztosított izgalom a legfontosabb számukra.

Nem ciki számára a kéregetés

A szerencsejátékhoz szükséges extra pénzt nem biztos, hogy mindenki meg tudja teremteni, így a függők számára az egyik megoldás a kéregetés, rosszabb esetben a lopás. Egy beteg ember nem érzi azt kellemetlennek, hogy mástól kérjen pénzt -vagy vegyen el – szenvedélyéhez. Ez a gondolkodás sajnos már a környezetre is kihat, és kevés olyan ismerős vagy rokon van, aki ezt jó szemmel nézné.

Elhanyagolja a környezetét

Minden függőségre igaz, hogy elvonja a figyelmet a azoktól a dolgoktól, amelyek mások számára természetes cselekvések, például a rendrakás, a mosogatás, a ruhák kimosása. (Kivéve akkor, ha valaki a tisztaságtól és a rendtől függ 😀 )

Nem tud viccet csinálni belőle

Akinek a furcsa szokásai betegséggé válnak, azok már nem tudnak viccet csinálni belőle. Ismerőseik hiába próbálják úgy jó kedvre deríteni őket, hogy “sebaj, majd nyersz a lottón és jó lesz”, ők ezt már nem érzik viccesnek.

A kontrollált illúzió

Olyan feltevésen alapszik, miszerint a szerencsejáték közben több személyes hatás van jelen, mint egyébként. Csupán a nyeremény az egyetlen megoldás, ami a vereség utáni szerencsétlen állapotot megsemmisítheti.

Most úgyis sikerülni fog

Ezt más néven Monte-Carlo-effektusnak hívják ( „gamblers fallacy” – a szerencsejátékos tévedése) és a tévhit lényege, hogy korábbi események gyakorisága befolyásolja a következő események valószínűségét, például, ha a rulettnél egymás után háromszor fekete jön, akkor a következő alkalomnál már megnő a piros valószínűsége.

Úgyis visszanyerem a pénzem

Nem, valószínűleg nem nyered vissza, például lottózásnál a befektetett pénz 98% teljesen elveszik.

A cikkben a www.pokerstrategy.hu megállapításai is szerepeltek. A rovat a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatásával készült.