Ezt nézed:  / 18+ / Ilyen egy szerencsejáték-függővel élni

Ilyen egy szerencsejáték-függővel élni

Egy szerencsejáték-függő családtag megkeserítheti a család életét, ám arról sokszor nem szól a fáma, hogy bizony a baráti kapcsolatokat is meg tudja rontani, ha az egyik fél belecsúszik a szerencsejátékokba. Egy ilyen történetet hoztunk ma el nektek.  Feri meséli el, milyen szerencsejáték-függő lakótársával élni, aki egyben jó barátja is.

12 éve vagyunk nagyon közeli barátok a lakótársammal. Miután kirúgták a gimnáziumból, elkezdett dolgozni. Vidéken lakott, messze a belvárostól, ezért felajánlottam neki, hogy költözzön hozzám nyugodtan, hogy könnyebb legyen a munkába járnia. November óta lakunk így együtt.

Az összeköltözésünk elején is nehezen jöttünk már ki a pénzünkből, de ennek nyomós oka volt, hiszen nagyobb beruházásokra volt szükségünk, például új étkészlet, ágynemű, függöny, abrosz és edények beszerzése. Az első hónapokban így nem nagyon maradt pénzünk, épphogy a számlákat be tudtuk fizetni. Az ünnepek után eljött a január, amikor ugyanúgy mindketten két kézzel költekeztünk a viszonylag kevés pénzünkből. Tudtam, hogy a lakótársam régóta és elég gyakran jár kaszinóba, de nem gondoltam, hogy ennyire nagy összegeket hagy ott. Január 25-e körül el is fogyott majdnem minden pénzünk, erre a lakótársam az utolsó bevásárlásra szánt 2000 forintunkat is feltette rulettre, melyen nem sikerült nyernie, így kenyéren és májkrémen éltünk kb. két hétig. Ez még csak a jéghegy csúcsa, mert azóta feltűnt, hogy minden apróját és ötszázasát ezresre váltja, majd egyből megy a kaszinóba. Gyakran beszélünk erről, többször vitatkoztunk is miatta.

Régebben, amikor még nem éltünk együtt, volt rá példa, hogy a középsuliban belekeveredett egy furcsa társaságba. Velük minden hétvégén pókerezett nagyobb összeggel, annak ellenére, hogy a gyerek a mai napig nem tud pókerezni. Vagy volt olyan is, hogy egy online oldalra feltöltött magának 20000 forintot, hogy megduplázza azt, de csak 80000-nél vehette volna ki, ám nem jutott el addig, mert agárversenyre fogadott és elverte az egészet.

Tisztában voltam vele, hogy gyakran játszik a barátom, de amíg nem költöztünk össze, addig nem tudtam, mivel jár ez. Én novemberben még azt hittem, a rezsicsökkentés szempontjából jó lesz ez az összeköltözés, de a vége az lett, hogy sokszor két éhes szájat tartok el egyedül. Gyakran vitatkozunk emiatt. Nem szeretném, ha megromlana a barátságunk, de nem tudom, meddig bírom. Azt pozitívnak tartom, hogy ő is belátja, hogy ez nagyon nincs így rendben, de sajnos egyedül nem tud mit kezdeni a helyzettel.

A barátokkal együtt csináltunk egy „Így jártam anyátokkal” – szerű közbelépést. Összeültünk és elmondtuk neki, hogy nem lesz jó vége, hogy ilyen felelőtlenül herdálja a pénzét, illetve, hogy az sem, hogy sokszor máson már nem jár az agya, minthogy hogyan sokszorozhatná meg a meglévő pénzét. Mondtuk neki, hogy az lenne a legjobb, ha leállna. Persze tudjuk, hogy ez nem ilyen egyszerű és nagyon nehéz. Tényleg látunk javulást, bár még messze nem sikerült teljesen letennie a szerencsejátékokról. Talán a legjobb az lenne, ha szakember segítségét venné igénybe. Mi, amíg bírjuk, itt leszünk és segítünk neki, ahogyan csak tudunk. Remélem, egyszer sikerülni fog!

A játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos cikk támogatója a Szerencsejáték Zrt.