Már több ezren írták alá a petíciót: újabb nyelvvizsga-amnesztiát szeretnének a diákok

Rovat

Megosztás

Sokan azt szeretnék, ha az idén diplomázó hallgatók is nyelvvizsga-amnesztiát kapnának. Ilyen döntés azonban eddig nem született.

December közepén szavazta meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, a törvénynek pedig része maradt a 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is. Ez utóbbi sok félreértést szült, sok egyetemista úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül, ám nem mindenkire vonatkozik az előírás.

A rendelet csupán annyit tesz lehetővé, hogy az egyetemek bármikor kiállítsák és átadják azoknak az oklevelét, akik 2021. augusztus végéig befejezték az egyetemet, de még nem jelentkeztek a bizonyítványukért. Az amnesztiáról egyébként 2020-ban és 2021-ben is külön döntöttek.

Tehát jelenleg a nyelvvizsga-amnesztia azokra a hallgatókra vonatkozik, akik 2021. augusztus 31.-ig fejezik be a záróvizsgáit.

December közepén szavazta meg az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, a rendeletnek pedig része maradt a 2021-es nyelvvizsga-amnesztia is. Ez utóbbi sok félreértést szült, sok egyetemista úgy értelmezte a jogszabályt, hogy a 2022-es végzősök is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül.

Újabb petíció indult

Pedig sokan most is azt szeretnék, hogy könnyítéssel kaphassák meg a diplomájukat. Petíciót is indítottak, amit eddig több mint 3 500-an alá is írtak. Az aláírásgyűjtés kezdeményezői kiemelik: azok, akik 7 és 8 féléves képzésen tanulnak, egyszerre kezdték el a tanulmányaikat azokkal, akik 6 féléves szakon végeztek tavaly, a jelenlegi szabályok alapján mégsem kapnak könnyítést. Ezért azt kérik, hogy a

a fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel hosszabbítsák meg a rendelet érvényességét (a 2022-es évre is).

Ti mit gondoltok? Legyen vagy ne legyen?

Főkép: Pixabay

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta