Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / Mi történhet veled, ha mérgező kapcsolatban élsz?

Mi történhet veled, ha mérgező kapcsolatban élsz?

Lehet ez akár egy családtagoddal, egy barátoddal vagy – legtöbb esetben – a pároddal. A mérgező kapcsolatokat könnyű felismerni, de kilépni belőlük nehéz. De mi éri meg jobban, szenvedni vagy változtatni?

Voltam már többször is ilyen helyzetben. Eleinte én sem léptem ki, mert túl nehéz lett volna: vagy azért, mert rokon volt az illető, vagy mert azzal a “baráttal” egy osztályba jártunk és ciki lett volna összeveszni, vagy mert a környezetem elvárta, hogy a párommal legyek együtt életem végéig. Ma már elmondhatom, hogy egyik mérgező kapcsolatom sincs már az életemben, kiléptem mindből, mert csak így lehetek boldog.

Elhiszem, hogy te sem szakítod meg egyből a kapcsolatot, ahogy felismered a helyzetet, viszont tedd fel magadnak a kérdést: Melyik éri meg? Egy kínos beszélgetés, ami után pár héttel vagy hónappal felszabadult és boldog leszel, vagy megmaradni ennél az embernél, aki leszívja minden energiádat?

Eleinte minden király. Nagyon jóban vagytok, szereted, imádod őt, ő is ezt mutatja feléd. Aztán megváltozik. Bunkó lesz veled, beszólogat, nem tesz meg érted semmit, de azt elvárja, hogy te első szóra ugorj. Érzelmileg zsarol, elveszi az önbizalmadat, szándékosan megbánt, vagy ha nem, akkor is nehéz elnézni, hogy sorozatosan “véletlenül” kicsinálja az érzéseidet. Amiért sokszor a padlón vagy, elkezdesz keresni valamit, amibe menekülhetsz, ami boldoggá tesz, ha csak ideiglenesen is. Ez jobb esetben a tanulás, munka, hobbi, sport, rosszabb esetben sok zabálás, alkohol, cigi, drog… Aminek a hatásai elhízás és egészségtelenség, függőség kialakulása, mindezt azért, mert nem szakítottál időben. Ha napi szinten megbánt az illető, könnyen lehet, hogy minden este sírva alszol el. Másnap a vörös, duzzadt szemeiddel kelsz fel és ugyanúgy találkozol vele, mert hátha most lesz pár jó pillanatotok. Lassan kialakulhat akár depresszió is, ami csak akkor szűnik meg, ha te is úgy akarod.

Ezeket meg kell előzni, vagy ha már megtörtént, ki kell iktatni. Ami azért nehéz nagyon, mert hiába szakítasz, nem fog minden egyből helyrejönni. Idő kell. Ugyanúgy sírni fogsz esténként, ugyanúgy szomorkodsz, de most azért, mert azt a kevés jót sem kapod meg. Úgy érezheted, jobban megérte szenvedni, mert akkor legalább kellemes pillanatok is voltak, de hidd el, nem így van. Adj magadnak időt, egy hónapot, akár kettőt is és enyhülni fog. Szépen lassan túllépsz. Sokat számít az, hogy időben megteszed, mert akkor nem fogod utálni magad, hogy elvettél a saját életedből 1-2-3, vagy akár több évet is.

Őszintén beszéld meg a másikkal, hogy nagyon sokat ártott neked és ha nem akar sürgősen változtatni, akkor nem éri meg a kapcsolat. Ha szeret és fontos vagy neki, belátja, hogy hibázott és változtat. Ha nem, akkor is te jártál jobban!