Több általános iskolai osztály került karanténba, de hivatalos információ nincs a fertőzöttek számáról

Rovat

Megosztás

Több általános iskolában jelent meg a koronavírus az elmúlt napokban, osztályoknak rendelnek el karantént. A tanárszakszervezet szerint egyelőre nincs ok pánikra, de oda kell figyelni és többet kell tesztelni.

Egy budai egyházi általános iskola három alsó tagozatos osztályában is karantént kellett elrendelni, annyi volt a megbetegedés – tudta meg a hvg.hu szülőktől. Egy másik, a fővárosi agglomerációban lévő általános iskolában úgy derült ki a tömeges fertőzés, hogy a szülők maguk tesztelték le a gyerekeiket. Miután nagyon sok volt a pozitív teszteredmény, népegészségügyi karantén alá került – két osztályt leszámítva – az egész intézmény. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerzett tudomást az esetről, így került nyilvánosságra.

Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának a hvg.hu-nak azt mondta, óriási probléma, hogy nincs hivatalos tájékoztatás az ilyen esetekről, pedig a tankerületeknek biztosan van információjuk ezekről. „Az biztos, hogy nincs olyan nagyobb település, ahonnan ne hallottunk volna már fertőzött gyerekekről, tanárokról” – tette hozzá.

Nagy elmondta, rendkívüli szünetet most már csak az Oktatási Hivatal rendelhet el, pedig korábban az igazgatónak is volt joga ehhez. A karantén elrendelése pedig a népegészségügyi központ feladata. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha van tesztelés. De az iskolákban nincs tesztelés.

A Pedagógusok Szakszervezetéhez beérkezett információk szerint is van, ahol osztályok kerültek karanténba, iskolabezárásokról nem tudnak. Totyik Tamás alelnök szerint a helyzet egyelőre tehát nem komoly, nincs ok pánikra, ám ő is kiemeli a hivatalos információk, illetve a tesztelések hiányát.

Egyik szakszervezeti vezető sem érti azt a minap az iskoláknak kiküldött, Kásler Miklós aláírásával szignózott levelet, amely gyakorlatilag leszögezi: nem állhatnak át digitális oktatásra az iskolák, ha olyan korú gyerekek tanításáról van szó, akik már kaphatnak oltást, azaz gyakorlatilag hatodiktól felfelé marad a jelenléti oktatás akkor is, ha vannak beteg gyerekek.

Kép: Pixabay

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta