Változnak a felvételi pontszámítási szabályai, itt vannak a legfontosabb részletek

Rovat

Megosztás

Változtak a felsőoktatási felvételi pontszámítási szabályai: a korábbinál több tanulmányi versenyért jár pluszpont, és könnyebben juthatnak be az egyetemekre, főiskolákra azok is, akik önkéntes katonai szolgálatot teljesítenek. A kétéves felsőoktatási szakképzések hallgatói is jól jártak a módosításokkal, egyszerűbb lesz továbbtanulniuk alapszakokon. Mutatjuk a 2022-es szabályokat.

Tanulmányi pontok: maximum 200 pont

A tanulmányi pontszám a középiskolai érdemjegyek, valamint az érettségi átlageredménye alapján kapott pontok összege. A jelentkezők így maximum 100 + 100 pontot szerezhetnek. Az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezőknek először öt tantárgy, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom) és egy természettudományos tárgy utolsó két (tanult) év végi eredményét kell összeadniuk, majd megszorozniuk kettővel. Természettudományos tárgy a biológia, a földrajz (földünk és környezetünk), a kémia, a fizika, a természetismeret és a természettudomány. Ezek közül kell egy (legalább két évig tanult) vagy két (legalább egy évig tanult) tárgyat választani. Nagyon fontos, hogy magyar nyelvből és irodalomból (illetve nemzetiségi nyelvből és irodalomból) a nyelvtan és az irodalom tárgy osztályzatainak átlagát kerekítés nélkül kell figyelembe venni.

Az érettségi bizonyítványban (majd) szereplő eredmények közül a négy kötelező és egy szabadon választott tárgy százalékos eredményét kell átlagolni és egész számra kerekíteni. Az érettségi pontok kiszámításához annak a két tantárgynak az érettségi eredményét kell figyelembe venni, ami a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi vizsgatárgy. Ha egy felvételizőnek több ilyen tárgyból is van érettségije, akkor a két legjobb eredménnyel kell számolni. Tantárgyanként maximum 100 pontot lehet gyűjteni, például egy 82 százalékos érettségi 82, egy 53 százalékos 53 pontot ér – függetlenül attól, hogy az adott érettségi vizsga közép- vagy emelt szintű.

Pontszámítás szakképzettséggel

Középfokú szakmai vizsga esetén, a fentiektől eltérően is ki lehet számolni az érettségi eredményeket – de csak abban az esetben, ha a felvételizők szakiránynak megfelelő alapképzésre, osztatlan képzésre jelentkeznek. Ebben az esetben két opció van, vagy a jelentkezés feltételéül meghatározott egy érettségi vizsgát és a szakmai vizsga eredményét, vagy csak a szakmai vizsga eredményét veszik figyelembe. Így jól járhatnak azok, akik szakmával mennének egyetemre, ugyanis ha a szakmai vizsga minősítése legalább négyes, a jelentkező legfeljebb 400 pontot szerezhet. Sőt, mivel a özépfokú szakképzettséget tanúsító szakmai vizsga emelt szintű érettséginek minősül, a felvételi követelményt is teljesítik a jelentkezők.

Fontos azonban, hogy ez nem minden vizsga esetében van így, az OKJ-bizonyítványban szereplő szakmai vizsga, illetve 2021-től a szakgimnáziumi képesítő bizonyítványban szereplő képesítő vizsga csak középszintű érettségi vizsgának felel meg.

Pontszámítás diplomásoknak

A felsőoktatási szakképzésre, alap- vagy osztatlan szakra jelentkező diplomásokat a felsőoktatási intézmények az oklevél alapján is rangsorolhatják – ebben az esetben eltekintenek a kötelező emelt szintű érettségitől, a felvételizők pontszámát pedig az oklevelük minősítése alapján határozzák meg a 240 (a felsőoktatási szakképzések minimumponthatára) vagy a 280 (az alap- és osztatlan képzések minimumponthatára) és a 400 pont között arányosan. Az így megkapott pontszámhoz adják hozzá a többletpontokat.

2022-ben is lesz pontduplázás

Az alap- és az osztatlan szakokra jelentkezők pontszámát továbbra is kétféleképpen lehet kiszámolni: vagy a tanulmányi és az érettségi pontokat kell összeadni, vagy az érettségi pontszámot duplázni. Mindig azt a képletet kell használni, amelyik a jelentkező számára előnyösebb, és az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a többletpontokat.

Alapfeltétel: emelt szintű érettségi és 280 pont

Alap- és osztatlan szakra csak azok juthatnak be, akik legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tettek – a tévhitekkel ellentétben nyelvvizsga nem kell a felvételihez, ezt a követelményt végül nem vezették be. Az emelt szintű érettségi követelményét nemcsak érettségivel, hanem középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélben szereplő szakmai vizsgatárggyal, felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával, emelt szintűként elismert külföldi érettségivel, legalább alapszakos/főiskolai diplomával, illetve a felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevéllel (ha abból a felsőoktatási intézmény érettségi pontot számol) is ki lehet váltani.

A másik alapfeltétel a minimumponthatár elérése: ez az alap- és az osztatlan szakokon 280 pont. Ezt a limitet az emelt szintű érettségiért, a nyelvvizsgáért és a szakképesítésért járó többletpontokkal együtt, de a más eredményért kapható többletpontok nélkül kell elérni.

TÖBBLETPONTOK

Emelt szintű érettségi: maximum 100 pont

A legalább 45 százalékos eredményű emelt szintű érettségiért 50 többletpont jár – de csak akkor, ha az érettségi pontokat abból (is) számítják. Ha a kiválasztott szakon két tárgyból kötelező az emelt szintű érettségi (ilyen például az általános orvosi), akkor ezzel meg is kapja a jelentkező a maximális 100 többletpontot. Ilyenkor nyelvvizsgát, egyéb eredményt már nem lehet pluszpontokra váltani.

Nyelvtudás: maximum 40 pont

A nyelvvizsgákért továbbra is maximum 40 pont jár a felvételin: a B2-es (középfokú) komplex vizsgáért 28, a C1-es (felsőfokú) komplex vizsgáért pedig 40 pontot lehet kapni. Ha egy sajátos nevelési igényű felvételiző igazoltan nem tudja letenni a komplex vizsgát, akkor csak az írásbeliért vagy csak a szóbeliért is megkapja a 28/40 pontot. Egy adott nyelvből csak egy nyelvvizsgáért jár pluszpont, és ha ugyanabból a nyelvből nyelvvizsgát és emelt szintű érettségit is tesztek, csak az utóbbiért jár pluszpont. Azok is maximum 40 többletponttal kalkulálhatnak, akik több nyelvből is tettek nyelvvizsgát (például angolból és németből is egy-egy B2-es vizsgát). Bár ezért elvileg 28+28 pontot jelentene, csak 40 pontot fogtok kapni.

A magyarországi nemzetiségi középiskolában adott nemzetiség nyelvének megfelelő élő idegen nyelvből, nemzetiségi nyelv- és irodalomból tett érettségit szerző jelentkező 20 többletpontot kap, ha az érettségi vizsgával azonos nemzetiségi pedagógus szakra jelentkezik.

Felsőoktatási szakképzés oklevele: 32 többletpont

Itt is változtak a részletszabályok. A felsőoktatási szakképzést végzett felvételizők 32 többletpontot kapnak, ha a pontszámítás nem az oklevelükből történik, és azonos képzési terület szakján tanulnak tovább.

Tanulmányi versenyek: itt is vannak új elemek

A 2022-es felvételin a korábbinál jóval több tanulmányi versenyért jár többletpont. Az nem változott, hogy az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), a Szakmai Előkészítő Érettségi Tárgyak Versenyén (SZÉTV) vagy az Ágazati és Ágazaton Kívüli Szakmai Érettségi Vizsgatárgyak Versenyén (ÁSZÉV) szerzett 1-10. helyért 100, a 11-20. helyért 50, a 21-30. helyért pedig 25 pont jár.

A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája (TUDOK) versenyein nagydíjasok 30, az első díjasok 20 többletponttal számolhatnak, míg az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen dobogós helyet szerzők 30 ponttal. A középiskolai művészeti szakképzést folytató szakgimnáziumok diákjainak szervezett Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni versenyzőként elért 1–3. helyezésért, legfeljebb egy eredményért 20 többletpont jár. A nem egyéni versenyzőként szerzett eredményeket nem fogadják el a felvételin.

A kép csak illusztráció.

Forrás: Eduline

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta