Vigyázz az úton dolgozókra!

Rovat

Megosztás

Belegondoltál már abba, hogy van, akinek a munkahelye egy széles, többsávos út, ahol százával robognak el mellette a közlekedők, köztük te is? A Magyar Közút szakemberei azért felelnek, hogy a közutakat, amibe a legtöbb autópálya is beletartozik a lehető legjobb formában tartsák, hogy biztonságosan eljuthass az úticélodhoz. Na de, ki figyel az ő biztonságukra?

Sajnos az elmúlt 20 évben 17 úton dolgozó szakember hunyt el munkaterületen figyelmetlen vagy szabálytalan közlekedők miatt. A tragikus esetekben közös, hogy a munkaterületek mellett a vétkes jármű vezetője nem a kihelyezett forgalmi jelzéseknek, korlátozásoknak megfelelően közlekedett, és legtöbbször a megengedett sebességet jelentősen túllépte.

Legutóbb épp január 1-jén történt egy hasonló baleset az M1-es autópályán és bár az útellenőr kisebb zúzódásokkal megúszta, de az útellenőri autóba ütköző személyautó utasa elhunyt, a sofőr pedig súlyos sérüléseket szenvedett.

Az ilyen esetek miatt indította el a társaság 2018-ban a „Biztonságunk az Ön kezében van!” kampányát, hogy óriásplakátokkal, molinókkal, videókkal hívja fel a figyelmet az utakon dolgozó szakembereinek védelmére.

Ennek ellenére a gyorsforgalmi utakon átlagosan hetente történnek balesetek a dolgozókkal.

A fenti esetben az útellenőr az autópályán végezte feladatát, szabályosan, narancssárga villogó jelzést használva haladt a leállósávban. Egy arra közlekedő személyautó letért a külső sávról és az útellenőri autóba csapódott. A legtöbb baleset általában a munkaterület kezdeténél történik: vagy nem engedik be az elfogyó sávból az autósok egymást vagy figyelmen kívül hagyják az előjelzéseket, hogy hamarosan munkaterület következik és ezért becsapódnak.

Ha már van jogsid, járulj hozzá te is, hogy a közutasok munkahelye biztonságosabb lehessen.

A munkaterületeken dolgozók mellett elhaladva mindig tartsd be a kihelyezett sebességkorlátozást vagy utasként hívd fel erre a sofőr figyelmét. A kihelyezett jelzések minden esetben szükségesek, még ha az autósok adott esetben nem is látják a munkavégzés minden fázisát. Ugyanis előfordulhatnak váratlan, a munkavégzésből, az adott technológiából adódó, előre nem látható helyzetek, amelyeket ezekkel a sebességkorlátozó, forgalmi jelzésekkel tudnak biztosítani.

Sokat jelent még, ha indulás előtt tájékozódsz az országos közutakat érintő korlátozásokról és forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál a www.utinform.hu oldalon. Ne feledd, az esetleges hosszabb menetidőt ne a munkaterületeken próbáld behozni. Néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az az idő, amit azzal nyersz, ha gyorsabban hajtasz, viszont emberéleteket követelhet.

Vigyázzunk egymásra, figyeljünk vezetés közben, nemcsak a közutasokra, hanem valamennyi, a közlekedésben résztvevőre!

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta