Ezt nézed:  / Hírek / Színes / Vízi szörnyek, amik rettegésben tartanak | Valóban léteznek!

Vízi szörnyek, amik rettegésben tartanak | Valóban léteznek!

Elképesztően sok történet kering a mélységben élő szörnyetegekről. Amióta az emberek hajóznak a tengeren, különböző elképzelések láttak napvilágot arról, milyen szörnyűségeket éltek át, milyen megpróbáltatásokban volt részük!

Olyan lényekről közvetítettek, amiket nem ismertek, nem is ismerhettek több száz évvel ezelőtt. Most utánajártunk ezeknek, a történetekben szereplő szörnyetegeknek! 

Kraken

A kraken az egyik legnagyobb vízi szörnyeteg, ami foglalkoztatja az emberi képzeletet. Rengeteg beszámoló született róla. Az északi folklórban úgy tartják, hogy Norvégiától Izlandon keresztül egészen Grönlandig úszik és a tengeren szedi áldozatait. Hajókat süllyeszt el hatalmas karjaival és elfogyasztja azoknak legénységét.

A tudósok sokáig lehetetlennek tartották, hogy olyan hatalmas szörnyetegek éljenek a mélyben, mint a kraken. Aztán a tenger partra vetette az óriáskalmárok több mint tízméteres tetemeit. Ők a mélység rejtőzködő óriásai, akik ha túl közel jönnek a felszínhez, az alacsony nyomás elpusztíthatja őket.

 

A valódi kraken: óriás kalmár a madridi Természettudományi Múzeum kiállításában.

Forrás: Wikimedia Commons, szerző: José-Manuel Benito Álvarez (Locutus Borg)

Az vitathatatlan, hogy egy ekkora állatnak hatalmas ereje van! Hosszú, tapadókorongos karjaival pedig valóban csatákat vív a mélységben, a saját fennmaradása érdekében. A hajósok történeteiben szereplő szörnyeteg megfeleltethető az óriás kalmárral, aki azonban nem akar az emberek életére törni. Ezek a történetek valószínűleg kitaláltak.

Ahogyan a kalmár, az óriás tintahal is a Fejlábúak osztályába tartozik. A két állat nem azonos, de nagyon hasonló. A norvégiai Természettudományi és Régészeti Múzeum felvétele (1954).

Forrás: independent.co.uk

Leviatan

A tengeri kígyó a leviatan megfelelője. Egy olyan mitikus tengeri állatról van szó, melyet óriáskígyó, sárkány vagy krokodil alakban ábrázolnak.

Ez az állat megjelenik a Bibliában is, többek között úgy tartják, hogy az Antikrisztus megtestesítője, akit az Úrnak le kell győznie.

Persze több mű  és műalkotás is született, ami ezzel a különleges lénnyel foglalkozik.

 

 

 

Feltehetően a történetekben egy óriás hevederhal szerepel, amit a tengerészek élénk fantáziájuk segítségével könnyű szerrel nézhettek óriási kígyónak! Ennek a lénynek tényleg nagyon hosszú, kígyószerű teste van és oldalról lapított, farokúszója pedig nincsen. A szemei igen nagyok a testéhez képest.

A valódi tengeri kígyó, a “leviatan” az óriás hevederhal!

Forrás: Catalina Island Marine Institute

Teste ezüstösen csillog, miközben az úszói narancssárgák, így nem csoda, hogy rengeteg történet született róla. Kinézete mellett, mérete is megfelelő ahhoz, hogy tengeri szörnynek nézzék, hiszen a legnagyobb feljegyzett példány 11 méteres volt. Bár ragadozó életmódot folytat, ezt a felszín alatt több száz vagy akár több ezer méteres mélységben teszi a legtöbb óceánban és a Földközi-tengerben.

A valódi leviatan, ahogyan a valódi kraken is az emberekre nézve ártalmatlan.