Ezt nézed:  / Suli / 10 dolog, amire a középsuli tanít meg!

10 dolog, amire a középsuli tanít meg!

Nem mindenki szeret középiskolába járni, viszont utólag van csak igazán nagy hatása. Akkor gondolkodik el az ember, hogy milyen jó is volt és mennyi mindent tanult ott. Nem csak a tananyagra értendő ez, hanem nagyon sok mindenre, ami később az életünk meghatározója lesz.

Általános műveltség

Kapunk egy nagyon jó ismeretet, amit később hasznosítani tudunk. Az itt megtanultak komoly segítségünkre lesznek a későbbi életünkben. Egy adott tantárgyból ha csak töredékek maradnak is meg, akkor is rémleni fog valami, ha szóba kerül, esetleg szükség lenne rá.

 

Felelősségtudat

Ez egy amolyan előkészítés az életre. Kötelezettségeink vannak, és itt igazán kifejlődhet az emberben az, hogy bizony felelősséggel tartozik a tetteiért. Ha nem tanulsz a dolgozatra, akkor rossz jegyet kapsz. Később ennek a hozzáállásnak sokkal komolyabb következménye lesz.

Csapatban dolgozni

Az iskola egy közösségi hely, ahol sok diák megfordul. Tudni kell beilleszkedni és együtt dolgozni másokkal. Az aktív részvétel növeli a diák önbizalmát és magabiztosabb lesz az élet különböző területein is.

 

Szorgalom

Ha valamibe időt és energiát fektetsz, annak meglesz az eredménye is. A szorgalmas és dolgos embereket tisztelik és megbecsülik. A problémák megoldása sokkal könnyebb lesz és egy-egy feladat kapcsán nem esik kétségbe az ember.

Tisztelni a másikat

A kölcsönös tisztelet mérvadó tud lenni. Nem csupán a tanáraink felé kell ezt kimutatni, hanem a diáktársak iránt is. Komolyabban és érettebben bánnak az emberrel, ha tisztelettel viseltetik a másik ember iránt.

 

Időben ott legyél

A sulinak van egy időbeosztása, amit szigorúan vesznek és nem tolerálják, ha elkésik az ember. Ez az életben ugyanígy működik. Senki nem szeret kora reggel bent lenni, de ezzel egy tudatosabb és érettebb hozzáállásra nevelik a diákokat.

A munkának eredménye van

Ha kitartó vagy és nem adod fel az első akadálynál, akkor jutalom jár érte. Ez az iskola alatt a jó jegyeket, valamint a tanárok pozitív hozzáállását fejezi ki irántad, de később nagyon hasznos lesz az ilyen gondolkodásmód. Mondhatjuk, hogy ez a kulcs egy jobb élethez.

 

Fogadj el másokat

Több nemzetiség is képviseltetheti magát a suliban, ezért fontos, hogy megismerd a másikat. Ez persze nem csak nemzetekre igaz, ugyanúgy a beteg, vagy sérült diákokat is egyenrangúként kell kezelni.

Más nemzetek megismerése

Itt nyílik rá elsőként komolyabb lehetőség, hogy más nemzeteket megismerjünk. A nyelvórák az egyik legnagyobb lehetőséget biztosítják, hogy bővítsük ismereteinket. Nem egy iskola szervez rendszeresen utazásokat külföldre, hogy testközelből tapasztaljuk meg a másik nemzet kultúráját.

 

Becsületesség

Egyik fontos és pozitív erény. Sok féleképpen megnyilvánulhat, akár egy egyszerű kérdés formájában is. A mulasztásnak pedig következményei lehetnek.

10 dolog, amire a középsuli tanít meg!
Időbe ott vagy reggel a suliban?