Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 10 dolog, amit soha ne mondj, ha a csajoddal veszekszel!

10 dolog, amit soha ne mondj, ha a csajoddal veszekszel!

Az alkalmankénti hevesebb vita sokak szerint minden jó párkapcsolat velejárója. Néha tényleg meglepően pozitív irányba tudja lökni a dolgokat egy-egy veszekedés, de ne felejtsük el, hogy ilyenkor hajlamosak vagyunk gondolkodás nélkül bármit a másikra kiabálni.

A szavaknak mindig súlya van és nehéz őket kiverni a fejünkből. Amikor a pároddal vitatkozol, számolj el 3-ig, mielőtt kimondasz valamit, mert megeshet, hogy már 1-nél meggondolod magad! A következő dolgokat pedig mindenképpen kerüld, ha szeretnéd, hogy a kapcsolatod ne azzal a veszekedéssel érjen véget!

Mindegy, legyen úgy!

Sokszor a konfliktus elkerülése tűnik a legjobb megoldásnak, vagy az, ha minél hamarabb véget vetünk a vitának, pedig, ha rögtön megalkuszunk, csak azért, hogy kerüljük a feszültséget, Monica O’Neil, a Harvard klinikai pszichológusa és kapcsolat szakértője szerint, csak még több gondot okozunk.

Ez nevetséges!

Ezzel azt üzened a partnerednek, hogy az ő nézőpontja nem érvényes.

Susan Heitler, denveri kapcsolat szakértő és pszichológus szerint a legjobb, ha elismerjük, amit a partnerünk mond, majd hozzátesszük a saját véleményünket, s máris könnyebb úgy kompromisszumra jutni, ha mindkét verziót figyelembe vesszük.

8-no-fight

Hát ez nagyszerű!

Fogd vissza magad a szarkasztikus megjegyzésekkel!

Egyáltalán nem hatékony módszer – magyarázza Monica O’Neil -, és csak még több bizalmatlanságot szül. Ez egy passzív-agresszív módja a saját igazunk bizonygatásának és nem oldja meg a problémát.

Te soha…

Amikor a másik fejéhez vágjuk, hogy soha vagy épp mindig csinál valamit, az egyszerű vádaskodás, és az esetek nagy részében még csak nem is vagyunk pontosak ezzel kapcsolatban. Ehelyett mondhatjuk, hogy az én gondom az, hogy… például, ha zavar, hogy a párod miatt mindig késtek, magyarázd el neki, miért rossz ez. (Mert a barátaink azt hiszik, bunkók vagyunk.)

Nyugodj meg!

Ez a naiv mondat általában épp az ellenkező hatást váltja ki.

Amit lényegében közölsz ezzel a mondattal az nagyjából annyi, hogy képtelen vagy tolerálni, ha a párod ideges. Fontos, hogy a partnered megoszthassa veled az érzéseit, akkor is ha azok negatívak. Ha meg akarod nyugtatni, csak kérdezd meg, mégis miért ideges.

Oké, DE…

Ez nagyjából teljesen felülbírálja, amit a partnered mondott. Heitler szerint a de szócska úgy működik egy vita során, mint a Backspace billentyű. Kitörli, ami előtte elhangzott. Ha elutasítod, amit a másik mondott, azzal megalázottság érzést kelthetsz benne, hiszen ki szeretné, ha semmibe vennék a mondandóját?

7-no-fight

Csak felejtsük el!

Teljesen érthető, ha az egyik félnek szüksége van egy szusszanásnyi időre, de nem szabad csak félresöpörni a hallottakat. Ehelyett jobb majd még visszatérni rá. Ígérem, még beszélünk róla!

Te egy ilyen és olyan #&@{}<… vagy! 

A csúfolódás teljesen szükségtelen és egyáltalán nem vezet megoldáshoz. Heitler szerint még akkor is igyekezni kell elkerülni ezt, ha minden áron úgy érezzük, a másik szívét akarjuk döfködni. ( Csak képletesen értve.)

Nem lehet ilyen nehéz!

Talán a filmekben nem. A való életben a kapcsolatok azonban rengeteg munkát igényelnek.

Ha felüti a fejét egy nagyobb probléma, és úgy tűnik nincs rá megoldás, végső segítségként nem árt beszélni egy párterapeutával vagy pszichológussal. Ez nem a kapcsolat végét jelenti, csak lehetőséget ad arra, hogy megtanuljunk megfelelően kommunikálni egymással.

Talán el kellene hagynom téged.

Ha minden alkalommal, amikor dühös vagy, megemlíted ezt a partnerednek, teljesen elveszíted a bizalmát.

Azzal fenyegetni a másikat, hogy elhagyjuk, a legrosszabb dolog, amit tehetünk, mondja O’Neil. Ahelyett, hogy minden harcot egy indoknak tekintünk arra, hogy ott hagyjuk a párunkat, arra kellene gondolnunk, hogy ez is egy lehetőség arra, hogy nyíltan kommunikáljunk. Hosszú távon sokat erősíthet a köteléken.

A lényeg, hogy korrekt módon igyekezzetek megosztani egymással a gondjaitokat úgy, hogy közben nem bántjátok a másikat. Inkább törjetek el egy-két tányért!

10 dolog, amit ne mondj, ha a pároddal veszekszel
Hogyan szoktál vitatkozni a pároddal?

Forrás: menshealth.com

Fotók, kiemelt kép: menshealth.com