Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 10 Izgalmas történelmi tény, amikről órán nem hallhattál

10 Izgalmas történelmi tény, amikről órán nem hallhattál

Azt gondolod, a tankönyvekben minden le van írva? A legizgalmasabb sztorikat sokszor kihagyják! Íme, 10 történelmi tény, amikről órán nem hallhattál!

1.Nem Nero gyújtotta fel Rómát.

Forrás: seeker

Kr. u. 64. július 18-19 éjszakáján tűz ütött ki Rómában a Circus Maximus közelében. A tűz egy hétig emésztette a várost, majd napokkal később újra fellángolt pár napra. A császári paloták nagy része is elpusztult, a császár műkincsgyűjteményével együtt. – Ezidő alatt Nero Antiumban tartózkodott, majd a tűz hírére tért vissza Rómába.

2.Sosem volt nőuralom.

Forrás:rogerebert

A történelem egy szakaszára vonatkozóan, Johann Jacob Bachofen, 19. századi történész azt állította, hogy emberek matriarchátusban éltek az ősi társadalomban. Mindezt, az anyai leszármazás ágán való nyilvántartás alapján vélte. Azonban a nők nem töltöttek be semmilyen vezető szerepet az ősi társadalmakban. A termékenység miatt a nők szerepe kiemelkedővé vált, azonban ehhez mindkét nemre szükség volt, így itt sem beszélhetünk nők hatalmi érvényesüléséről.

3. Az ezredik év táján az emberek azt hitték, vége lesz a világnak.

Forrás: newsfeedtime

 

Forrás: fox8

Ez egy legenda, amely a reneszánsz idején született. A humanisták minél sötétebbnek és elmaradottabbnak szerették volna feltűntetni a középkort. Többen úgy vélik, hogy ez egy akkori reklámfogás volt a papoknak, akik a világvégéről prédikáltak, és mohóságuknak köszönhetően több adományra tehettek szert.

4. Könyves Kálmán betiltotta a boszorkányégetést.

Megdöbbentő tény, de a pogány hitvilág szerint léteztek boszorkányok. Gyakorlatilag akárkire rá lehetett bizonyítani a boszorkányságot. Ha valakinek nem volt szimpatikus egy személy, vagy érdekében állt eltenni láb alól, megvádolhatták őt boszorkánysággal, és máglyán elégették ezért. Ennek alapjául a hiedelmet vették. Például volt egy vámpírhoz hasonlatos lény, a striga, mely éjszaka szörny alakban az emberek vérét szívta, megronthatta és akár fel is falhatta őket. A gamer társadalom már ficánkolhat ültében, mert ez rendkívül hasonlatos a lengyel Andrzej Sapkowski által megalkotott Witcher világhoz, ahol többek között a strigával is megismerkedhettünk.

Forrás:comicvine.gamespot

Fokozza az izgalmakat, hogy a törvényében Könyves Kálmán nevén nevezi a strigát és a következőt teszi hozzá:

“Boszorkányokkal szemben – akik nincsenek – semmiféle kereset ne legyen.”

– mindezt 1100 táján jegyezte fel magának a magyar történelem egy felvilágosult gondolatokkal rendelkező uralkodótól, a sötét középkorban. Ennek köszönhetően Magyarországon csekély mennyiségű boszorkányperre került sor Nyugat-Európához képest, és Riviai Geralt sem tűnik fel a Magyar Népmesékben.

5. A középkorban egyes urak erényövet helyeztek asszonyaikra.

Forrás: hybridtechcar

A középkori szóbeszéd legendás pletykái szerint a féltékeny férjek hosszas távollétük esetén asszonyuk derekára és két combjuk közé csatolt, zárral ellátott, bársonnyal bélelt övet tettek, hogy biztosítsák hűségüket. A jól hangzó sztori ellenére az erényöv modern kori találmány, és kizárólag szexuális játékszerként alkalmazzák. Érdekesség, hogy múzeumokban találhatóak olyan hamisítványok, amelyekről azt állítják, a középkorból maradtak ránk.

6. VIII. Henrik valamennyi feleségét lenyakaztatta.

Forrás:jcisnowjs

Az uralkodót a fiú utód nemzése tette megszállottá, cselekedeteit ez motiválta.

A mítosz Mark Twain Huckleberry Finn regényében is olvasható:

“Hej, láttad volna az öreg Nyolcadik Henriket, mikor virága teljében volt. Az volt csak a mákvirág! Mindennap másik feleséget vett magának, másnap reggel pedig lenyisszantotta a fejét. És ezt olyan unottan csinálta, mintha kávét kért volna.”

Ez azért túlzás, valójában csak minden 3. feleségének fejét nyakaztatta le, ami az ő esetében kettőt jelent. Volt, akit próbált megmérgezni, de előfordult, hogy feleségét gyermekágyi láz vitte el.

7. Hitler szobafestő volt?

Forrás: ecercleavertidesbuveusesdemojitos.blogspot.hu

Ez a szóbeszéd Jean Effel francia karikaturista által hódította meg a közvéleményt. Két olyan rajzot is készített, melyen Hitler pemzlivel és festékes vödörrel barnára festi Európát. A humor valóságalapjául az a tény szolgált, hogy Hitler festményeket készített. Az épületekhez kiváló tehetsége volt, tájképeit és portréit viszont gyengébbnek tartották.

8.Hitlernek csak egy heréje volt?

Forrás: youtube

Toby O’Brien brit újságíró terjesztette el egy gúnydalban.

“Hitlernek csak egy golyója van,
Göringnek kettő, de nagyon kicsi,
Himmlerrel hasonló a helyzet,
Szegény Gobbelsnek pedig egyáltalán nincs.”

Valójában ezt Hitler minden önéletrajzírója cáfolja. Elméletileg zavaros viszonyai voltak a nőkkel, és tartózkodott a fizikai kapcsolatoktól. Viszont, mindkét nő öngyilkos lett, aki közelebb került hozzá.

9. A guillotine feltalálóját saját gépével fejezték le.

Forrás: giphy

Jól hangzó tévhit, azonban Joseph-Ignance Guillotin betegségben húnyt el 1814-ben. A guillotin ötletének feltalálása után visszatért az orvostudományhoz, és a terror idején – ahol találmánya rendkívül népszerű lett – őt senki sem zaklatta.

10. Nem mosta három tenger Magyarország partjait Nagy Lajos korában.

Forrás:holiday-home

Nagy Lajos király 1370-ben megörökölte Lengyelország koronáját, a balkáni uralkodók, és a környező fejedelmek elismerték fennhatóságát, azonban ez nem jelenti azt, hogy a területek Magyarországhoz tartoztak volna, tengerük sem vált “magyar tengerré”. Ezt a szolid megnevezést ma már csak a Balatonra használjuk.

10 Izgalmas történelmi tény, amiről még nem hallottál
Új dolgokat olvastál?

Borítókép:collegehumor

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share