10 munka, ami a jövőben már létezni fog

Rovat

Megosztás

A világ rohamosan fejlődik, robotok, okos háztartási gépek és egyéb fejlesztések teszik könnyebbé az életünket. Ennek megfelelően lassan régi szakmák tűnnek el és helyettük új feladatkörök is létrejönnek. A Canadian Scolarship Trust Plan (CST) előrejelzései szerint 2030-ra a következő 10 állás már megszokottá válik társadalmunkban.

1

Nosztalgia szakember

Ez a feladatkör tulajdonképpen a lakberendezőjéhez és a belsőépítészéhez lesz hasonló, ugyanis az lesz a feladata, hogy olyan belső tereket álmodjon és valósítson meg, amelyek különböző korok hangulatát és stílusjegyeit idézik meg. Így például, ha egy ügyfél a 60-as évek geometrikus mintáiért és narancsos színeiért rajong, akkor csak fel kell vennie a kapcsolatot a nosztalgia szakemberrel, aki segít neki megteremteni azt a hangulatot és környezetet, amiben jól érzi magát.

2

Távsebész

Ezzel a munkával lehetségessé válik a gyógyítás tényleges emberi jelenlét nélkül. A sebész robotkarok, érzékelő rendszerek, vezérlő és telekommunikációs eszközök segítségével képes lesz levezényelni egy műtétet, akár anélkül, hogy Őmaga a műtőben jelen lenne. Ennek a technológiának már ma is megvannak az alapjai, csak további fejlesztések és néhány évtized kérdése, hogy a távsebészek megjelenjenek.

3

Zöld terület rekonstruktőr

A feladata lesz azoknak a zöld területeknek a rekonstrukciója és újrateremtése, amelyek kárt szenvedtek a különböző emberi tevékenységek következtében. Így folyamatosan figyelnie kell majd arra, hogy a lerombolt erdők, völgyek, földutak stb. ne tűnjenek el, hanem megszépülve, újjáépülve ellenpontozzák a terjeszkedő városokat.

green nature beauty cinemagraph waterfall

4

Szemét designer

Ez a szakma már tulajdonképpen napjainkban is jelen van, hiszen az újrahasznosításról szól. A lényege, hogy a kidobásra ítélt és fölöslegessé vált hulladékból valami újat és használhatót teremtsen, íly módon csökkentve a környezetbe jutó szemét mennyiségét és megóvva azt a fölösleges szennyezéstől.

5

Egyszerűsítő szakember

Ők lesznek azok a szakértők, akik képesek lesznek egyszerűbbé, hatékonyabbá tenni a munkafolyamatokat, segítenek abban, hogy az emberek jobban kihasználják az idejüket és produktívabbak legyenek.  Így lehetséges lesz akár a három napos munkahét vagy egy 15 lépésből álló adminisztrációs folyamat csupán 3 lépésre történő egyszerűsítése.

6

Egészségügyi koordinátor

Sosem egyszerű átlátni egy bonyolult rendszert, különösen igaz ez az egészségügyre. Ha valaki kórházba kerül, kivizsgálásokra kell mennie, mindig szembetalálja magát egy halom szabállyal, adminisztrációval, aminek rengeteg várakozás és még több idegeskedés a vége. Az egészségügyi koordinátoroknak az lesz a feladatuk, hogy a betegeket és családtagjaikat eligazítsák ebben a rendszerben és felgyorsítsák a folyamatokat.

movie black and white bw alone lonely

7

Halál terapeuta

Habár ma még ez nem megszokott dolog, pár évtized múlva valószínűleg mindennaposnak számít majd megtervezni, hogyan zajlanak majd az életünk végének utolsó mozzanatai. Az emberek ilyen terapeutákhoz fordulnak majd, akik segítenek nekik megtervezni utolsó éveiket és megmutatják nekik, hogyan birkózzanak meg az elmúlással, miközben mindent elrendeznek a végső búcsú előtt és a hozzátartozóknak is segítséget nyújtanak, hogyan dolgozzák fel szerettük elvesztését.

8

Játék designer

Ők lesznek azok, akik a felnőttek számára készítenek majd játékokat. Ezek a játékok olyan képességfejlesztő programok lesznek majd, amelyek segítségével szórakozva lehet majd különböző készségeket elsajátítani, új dolgokat megtanulni vagy hatásosan és egészséges módon levezetni a stresszt. A játékok ötvözik majd a szórakoztató játékot valós életből vett példákat, így az unalmas feladatokat is könnyebb lesz majd megoldani.

9

Robot tanácsadó

Több, mint valószínű, hogy a robotok hamarosan beszivárognak majd közénk és mindennapossá válik például egy humanoid háztartási robot, ami segít a házimunkák elvégzésében, de robot dadák vagy robot sofőrök is azon munkálkodnak majd, hogy az életünk kényelmesebb legyen. A robot tanácsadóknak az lesz a feladatuk, hogy egy-egy robot modellt a tulajdonosa igényeihez igazítsanak, segítsék a beilleszkedést, elsimítsák a kezdeti problémákat és megkönnyítsék a robot és tulajdonosa közti kapcsolatot, együttműködést, pont mint egy családi tanácsadó.

fail robot machine breakfast robot fail

10

Média remixelő

A szórakoztatás is magasabb szintre lép majd a jövőben, így a DJ-j és VJ-k helyett olyan művészek jönnek majd, akik a média különböző formáit egy új, koherens egységgé gyúrják össze. Audio, video, képek, kiterjesztett valóság stb. Ezeknek az összemixelése felhasználható lesz a reklámtól kezdve a tájékoztatáson át a szórakozásig.

 

A jövő munkái
Melyik munkát tudnád elképzelni magadnak?

Képek: atrinternational, giphy

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta