11 meglepő dolog, amelyről megjelenésed árulkodik

Rovat

Megosztás

Tudtad, hogy az ujjaid hosszúsága is lehet árulkodó jele annak, hogy milyen betegségben szenvedsz? Vagy, hogy az orvos úgy is diagnosztizálhat, hogy csak a szemedbe néz? Íme, 11 meglepő dolog, amelyről a megjelenésed árulkodik.

Mindenki ítélkezik. Nem számít, hogy ismerünk-e valakit vagy nem, pár másodperc alatt számos dolgot meg tudunk ítélni másokon. Meglepő módon az első benyomások rendkívül pontosak lehetnek, de ritkán teljesen el is térhetnek. Íme, néhány dolog, amely árulkodik az emberekről.

1. Ha megbízhatatlannak tűnsz, úgy nézel ki, mint egy bűnöző

Nem világos miért tűnünk néhányan megbízhatóbbnak, mint mások.

Izraeli és amerikai kutatók véletlenszerűen kiválasztottak két fényképet, amelyet a kutatásban résztvevőknek  érzelmi állapot és személyiségjegyek alapján értékelni kellett. Az első fotósorozat egy rendőrségi adatbázisból származott, a másik fotót pedig színészek választották ki. A dühös arcú embereket inkább tekintették bűnözőknek, függetlenül attól, hogy melyik adatbázisból származtak a képek.

2. Arcod elárulja “mekkora bűnöző vagy”

A torontói egyetem pszichológusai olyan kísérletet végeztek, amiben életfogytig tartó börtönbüntetésű emberek és halára ítéltek képeit mutatták meg a kutatásban résztvevőknek. Egy 1-től 8-ig tartó skálán pedig meg kellett tippelniük, hogy mennyire megbízhatóak az illetők. Akiket kevésbé megbízhatónak véltek, azok nagyobb valószínűséggel halálra voltak ítélve.

3. Tudtad, hogy a ráncok szívproblémát sugallhatnak?

A ráncos bőr többet elárul rólunk, mint a korunk. Egy tanulmány során összehasonlították 261 hosszú életű szülőkkel rendelkező emberek arcán és kezén lévő ráncok számát, azonos életű emberek véletlenszerű csoportjával. A nőket, akiknek kevesebb esélyük van a szívbetegségekre 2 évvel fiatalabbnak tekintették, mint azokat akiknek nagyobb esélyük van a betegségre.

4. “A szem a lélek tükre”

Tudtad, hogy az orvosok úgy is diagnosztizálhatnak, hogy csak a szemedet nézik meg? Például a cukorbetegség jelei a szemben is ugyanúgy láthatóak.

5. Az ujjad hosszúsága elárulja, milyen betegségben szenvedsz

Nemcsak az arcod árulkodik rólad, hanem az ujjaid is. Meglepő, de a férfiak esetében az ujjhosszúság a rák kialakuláshoz is köthető. A tudósok 1500 prosztatarákos és 3000 egészséges ember ujjhosszát tanulmányozták az elmúlt 15 év során. Azoknak a férfiaknak, akiknek a mutatóujja azonos hosszúságú vagy hosszabb volt, mint a gyűrűsujja, valószínűbb volt a prosztatarák kialakulása.

6. Magasságod is árulkodó jel lehet

Tanulmányok kimondják, hogy a magasabb embereknél kisebb a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. Az alacsonyabb embereknél pedig jóval kevesebb a rákos megbetegedések száma.

7. Az arcszerkezeted megmutatja milyen erős vagy

A tudósok 10 különböző ember fényképét mutatták be, amelyen 5 különböző arckifejezés volt látható. Ezt kellett a kutatásban résztvevőknek barátságosság, megbízhatóság és erősség szempontjából értékelniük. A szélesebb arccal rendelkező embereket jóval erősebbnek ítélték meg, a boldog arckifejezéssel rendelkezőket pedig sokkal barátságosabbnak és megbízhatóbbnak tekintették, mint azokat, akiknek dühös volt az arcuk.

8. Mennyire vagy agresszív? Arcszerkezeted elárulja

Egy viselkedésmódot kutató központban arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb tesztoszteronszintű férfiak jóval nagyobb valószínűséggel rendelkeznek szélesebb arccal és nagyobb arccsonttal. Őket általában agresszívabbnak és vezéregyéniségnek tekintették.

9. Vezetői képességek az arcvonásunkban

Egy kutatás során férfiak és nők fényképeit mutatták meg a résztvevő csoportnak, akiknek aszerint kellett értékelni őket, hogy milyen vezetők lennének. Általában olyan tényezőket használtak a megfigyelés során, hogy milyen a neme az illetőnek, milyen az arc hossza a magassághoz képest. Jobb vezetőnek ítélték meg azokat az arcokat, amelyek magasabb emberekhez tartoztak.

10. Ha vonzó vagy az emberek azt feltételezik rólad, hogy más pozitív vonásaid is vannak

Az emberek nagy része hajlamos azt feltételezni, hogy a jó megjelenésű embereknél más pozitív tulajdonságok is jelen vannak, pl. intelligencia, elkötelezettség. Egy amerikai pszichológus, aki a “szépséget” vizsgálta a munkahelyen, a kutatása során megállapította, hogy a jó megjelenésű emberek többet keresnek a munkahelyükön.

11. A fénykép is lehet árulkodó jel

A kutatásban résztvevőknek vagy egy semleges pózba kellett állniuk, vagy olyanba, amibe ők akartak. Nem számít azonban, hogy melyik pózt is választották, mert meg tudták mondani róluk ugyanúgy, hogy mennyire extrovertáltak, milyen magas az önbecsülésük, milyen vallásosak és mennyire kedvesek, lelkiismeretesek.

Forrás: iflscience.com

11 meglepő dolog, amelyről megjelenésed árulkodik
Te hiszel az ilyen kutatások megállapításaiban?

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta