Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 12 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt betöltöd a húszat

12 dolog, amit meg kell tenned, mielőtt betöltöd a húszat

A húszas éveink előtt még szabadon bulizunk, jól érezzük magunkat, a mának élünk, nem aggódunk semmiért. Ámde az idő repül, és egyre csak közeledsz a kettessel kezdődő éveidhez, ami már hivatalosan is a tinikor végét jelenti. De még van időd, és az alábbi lista segíthet abban, hogy pár dolgot elsajátíts, hogy könnyebbé tedd a jövődet és emlékezetessé a tini éveidet.

Tanulj meg bánni az idővel és a pénzzel

Amikor a továbbtanulás miatt az egyetem rendszerét megismered, vagy dolgozni kezdesz, rájössz, hogy mennyire kevés idő is áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy mindent meg tudj tenni, amit aznap szeretnél. Ezért először is egy naptár igen jó barátod tud lenni, legyen az online, vagy papír. A saját keresleteddel pedig ne úgy bánj, hogy hónap végén az aprót keresgesd a táskáid alján. Pláne az elején, vezess naplót arról, hogy mire mennyit költesz, így okosan tudsz a későbbiekben gazdálkodni.

Békülj ki a testeddel

Ez nagyon fontos pont, mivel a tested az, amiben egész életedben élsz. Tanuld meg, hogy milyen alkatod van, mi áll jól, így magabiztosabb lehetsz. Figyelj az üzeneteire, mivel az egészséged a legfontosabb, ezért ne sajnáld a pénzt tápanyagokban gazdag ételekre. Akármennyire is szeretnél pont olyan alakot, mint valamelyik Victoria’s Secret modellé, hidd el sosem lesz olyan. Azért, mert nincs két egyforma csontozat, mindenkinek máshogy formálódik a teste, ezért sosem szabad másokhoz viszonyítanod az alakodat, hozd ki magadból a legtöbbet, légy önmagad legjobb verziója. Motiválásnak persze szuper, ha példaképet állítasz magad elé, de a célodat mindig önmagadhoz mérd.

Dumálj át egy éjszakát

Nincs is jobb annál, mikor semmi dolgod nincs másnap, és bulizás után, vagy helyett egy jó dumapartit szervezel. Jó megosztani másokkal az ötleteidet, érzéseidet, vagy ahogy mondani szokták eltöprengeni a világ nagy dolgairól. Majd másnap kialszod magad, de ennyit engedj meg magadnak bátran.

Ne idegeskedj apróságokon

Sokszor előfordul, hogy teljesen abszurd, kis dolgok rendesen ki tudják verni a biztosítékot, és ahogy elkezdünk idegeskedni rajta, csak nem akarjuk abbahagyni és egy nagy kiakadós hiszti lesz a vége. Utólag persze nem is értjük, hogy miért is volt az akkora nagy dolog. Ha van valami, amin úgy érzed nem tudsz változtatni, és csak idegeskednél rajta, gondolj csak bele abba, hogy vajon két hét múlva számítani fog bármit is a dolog? Vagy netán egy év múlva? Ha nem, akkor meg is van oldva az ügy, és megkímélted magad egy nagy adag stressztől.

Tanulj minél többet

No nem (csak) a gimire célzok ezzel a tanáccsal, hanem minden téren próbálj minél több tudást magadba szívni. Ezekben az éveidben a legfogékonyabb és terhelhetőbb az agyad a tudásra, olyan, mint egy szivacs. Ezért tájékozódj a világ dolgairól, tanulj nyelveket, olvass utána bárminek, ami érdekel, hidd el később ezeknek csak hasznát tudod venni, mind a munkában, mind a közösségi életben.

Bulizz korlátok nélkül

Persze itt nem arra célzok, hogy úgy bulizz, hogy másnap alig tudj megmozdulni a másnaposságtól, hanem hogy engedj meg magadnak némi szórakozást. Csak egyszerűen érezd jól magad, nevess, táncolj a kedvenc zenéidre és ne szégyelld teli torokból üvölteni a kedvenc számodat. Tanuld meg a korlátaidat, és a tapasztalataidból csak tanulhatsz a következő bulira.

Ne stresszelj a kapcsolati státuszod miatt

Hidd el, attól nem leszel sem több, sem kevesebb, hogy éppen nem vagy kapcsolatban. Semmit sem kell siettetni, ne akarj mindenáron te is pasit találni azért, mert épp minden barátnődnek van. Ha unod azt hallgatni, hogy mindegyikük csillogó szemmel beszél az előző romantikus randijáról, akkor gondolj bele, hogy te is biztos meg akarnád osztani ezeket az élményeket a barátnőiddel, semmi szükség irigykedésre, vagy szomorkodásra.

Légy nyitott

Ne ítélj elsőre, és tájékozódj egy témában több oldalról is. Ha valaki egy másik nézőpontból mutat rá valamire, akkor ne félj beismerni a hibádat, vagy megváltoztatni a véleményedet. Egy-egy őrült ötlet, amire ösztönösen rávágnád, hogy butaság, lehet nyerő lehet, és valami szuper dolog sül ki belőle a végén. Ne félj új dolgokat, ízeket, sportokat kipróbálni, sosem tudhatod, hogy milyen hatással lesznek rád, amíg ki nem próbálod őket.

Tanulj meg főzni

Vagy legalább ne a tojásrántotta legyen az egyetlen, amit meg tudsz magadnak csinálni. És nem, a mikróba bedobod, és kész kaja nem számít sütésnek. Semmi bonyolultra nem kell gondolni, rengeted nagyon egyszerű és finom receptet találsz már a neten, amivel el tudod a barátaidat kápráztatni egy házibulin, vagy anyukádat szülinapján, és sokszor jóval olcsóbb főzni, és sütni, mintha rendelnél kaját, vagy előre csomagoltat vennél. És valljuk be, jó buli a sütögetés, és utána a büszkeség, hogy ezt igenis te készítetted.

Találd meg önmagad

Sokat segítenek a személyiségtesztek is ebben, de a legfontosabb az, hogy ne az határozza meg, hogy ki vagy, hogy kik vesznek körül. Persze nyilván máshogy viselkedsz a barátaiddal, mint a szüleiddel, de az alaptulajdonságaid és vonásaid nem nagyon változnak. Fordíts elég időt önmagadra, hogy rájöjj, ki is vagy. Tégy egyedül sétákat, vágj bele egyedül, a saját döntésed alapján dolgokba. Ne csak akkor érezd magad önmagadnak, ha valakikkel vagy, ne ijedj meg ha hirtelen valaki nem ér rá, bátran tudsz csinálni magaddal is programot.

Tanulj meg nem-et mondani

Legyen szó bármiről, amiről úgy érzed, hogy nincs rá szükséged, vagy úgy érzed nem biztos, hogy neked jó, ne engedd hogy belevigyenek mások. Legyen itt szó akár piáról, akár csak egy programról, nem is szólva esetlen valami törvénytelen dologról. Erős a késztetés, ha egy csapatban vagy, és mindenki benne van a dologban, és úgy érzed ciki, ha kilógsz. Azt kell mondjam, az a ciki, ha belemész. Ha nem mersz nem-et mondani. Légy bátor, és vállald fel a véleményedet és ha emiatt negatív visszajelzést kapsz, akkor nem kell odatartoznod, hiszen senki sem várhatja el azt, hogy önmagad ellen tégy bármit is. Ez a te életed, a te döntéseid határozzák meg, nem az övék.

Válogasd meg a barátaidat

Ahogy a giminek lassan vége, úgy sok barátságnak is ez a végét jelenti, ami nem feltétlenül baj, de jó ha tisztában vagy azzal, hogy kik is azok akik végigkísérnek majd az életen a gimi után is. Nem kell olyanokkal barátkoznod, akik úgy érzed, hogy csak kihasználnak, vagy nem érzed jól magad mellettük. Fontos, hogy a barátaink értünk vannak, és mi értük, ez egy kölcsönös kapcsolat. Barátkozz azokkal, akikkel jól érzed magad, akikkel szívesen megosztod élményeidet, akikben megbízol. És ne ijedj meg akkor sem, ha hirtelen egyedül érzed magad, mert mindenkinek más dolga van, sokszor több idő kihagyás után vannak a legszuperebb beszélgetések és találkozások.

 

o-HAPPY-TEEN-GIRLS-facebook-300x300 (1)

Tinikor
Szoktál aggódni a felnőttkor miatt?

 

Fotó: huffingtonpost.com

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share