TOP 10 | A legtöbb pontot érő feladatok a matekérettségin! – 3. rész

Rovat

Megosztás

Kíváncsi vagy rá, hogy melyik témakörrel, hány pontot lehet szerezni a matekérettségin?

Egy friss statisztikából kiderül, hogy az elmúlt évek 10 legutóbbi középszintű matekérettségi feladatai közöl, mik azok a feladatok, amik a legtöbb pontot érik!

A vizsgált feladatlapokon többnyire a legtöbb pontot erő témakör a valószínűségszámítás volt.

Ezzel átlagosan 13,4 pontot lehetett szerezni a maximálisan elérhető 100-ból.

A második legtöbb pontot erő téma a számtani és mértani sorozatok volt.

Ez dolgozatonként átlagosan 10,4 pontot ért.

Ezeknek a helyes megoldása már önmagában 30 pontot jelent, ami egy erős kettest ér – állítja a statisztikát készítő Mosóczi András, egyetemi óraadó, a mateking.hu alapítója.

 

Egyre gyakoribbak a függvényes feladatok, szinte mindig van lineáris függvény, és valamilyen másfajta függvény is. Ezzel egyidőben jóformán teljesen eltűntek a trigonometrikus és logaritmikus egyenletek, amelyeknek hadat üzent a közoktatás, és ki is kerülnek a középszintű tananyagból.

Nem tűnnek el viszont a trigonometria segítségével megoldható geometriai feladatok. A szinusz és koszinusz benne marad az új matematika tantervekben, és az érettségin is sokat ér, átlagosan 8,9 pontot. Két témakörre oszthatóak fel ezek a típusú feladatok, az egyik a derékszögű háromszögekkel kapcsolatos rész, a másik pedig az általános háromszögekkel foglalkozó.

A hátralevő kevés időben nagyon fontos, hogy főleg csak olyan feladatokon keresztül gyakorolj a matekérettségire, amelyek az elmúlt évek tapasztalatai alapján évről évre biztosan felbukkannak.

Gyakorolj a Középsuli Katedrát nézve!

 

Nagy kérdés, a szinte minden diák által mérsékelten kedvelt témakör, a koordinátageometria sorsa. Ez jelenleg még a sokpontos feladatok között szerepel, átlagosan 8,6 pontot értek az elmúlt 10 középszintű érettségiben, ám ez a témakör is megkapta a selyemzsinórt. Kérdés tehát, hogy a mostani érettségiben figyelembe veszik-e a feladatok összeállítói, hogy pár év múlva már szinte teljesen eltűnnek ezek a típusú feladatok, vagy még utoljára kiélik magukat és betesznek néhány sok pontot érő feladványt.

 

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta