Ezt nézed:  / Zsebpénz / 15 éves fiú rajza kerül fel az angol fontra!

15 éves fiú rajza kerül fel az angol fontra!

A kamaszt villámcsapásként érte a hír

Több, mint harminc esztendeje van forgalomban a brit egyfontos, ami sok időnek számít egy pénzérménél az Egyesült Királyságban. Könnyen hamisíthatóvá vált a hosszú évek alatt. (Körülbelül 45 millióra becsülik a hamis egyfontosok számát!)Ezért a brit Királyi Pénzverde pályázatot hirdetett egy új megtervezésére, pontosabban annak díszítésére. Ötleteik közt szerepelt a tea, hidak, brit művészek, de még a Rolling Stones zenekar is!

A 15 éves David Pearce figyelmét egyik tanára hívta fel a hatalmas lehetőségre, s a fiú úgy gondolta, nincs mit veszítenie. De ez nem jelenti azt, hogy összecsapott munkát adott volna ki a keze alól.

“Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy utánajárjak, hogy néz ki egy érme díszítése. Emellett azt is kutattam, milyen ábrázolások képviselhetnék legjobban az Egyesült Királyság minden országát”-mesélte David. A tinédzser rajzán négy növény jelképezi a négy országot: Angliát rózsa, Észak-Írországot lóhere, Skóciát bogáncs, Walest pedig póréhagyma jelöli. Alkotását két szakértő tökéletesítette.

1363969558503

CAYP-i3WUAAYxXu.jpg large

A font előlapját II. Erzsébet királynő portréja díszíti

 

A pályázatra hatezernél is többen jelentkeztek, ezért a tinédzser nem számított a győzelemre. A nyertes pályaművet George Osborn pénzügyminiszter Twitter oldalán hirdette ki.

” Szinte sokkot kaptam, mikor meghallottam, hogy az én rajzom fogja díszíteni az egyfontost. El sem hiszem, hogy én nyertem”-örvendezett David. A pénzérmét 2017-ben bocsájtják ki, hogy aztán az elkövetkezendő években milliók és milliók csodálják meg, mire képes egy tizenöt éves kamasz.

Megújul a font
Neked tetszik David rajza?

(Fotók: home.bt.com, twitter, Youtube)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share