Ők lettek az Év tanárai 2020-ban!

Rovat

Megosztás

A Nemzetpolitikai Államtitkársággal és a Bethlen Gábor Alapkezelővel együttműködve külhoni magyar pedagógusokat is jelöltek a különböző pedagógusszervezetek és diákközösségek a Középsuli.hu ifjúsági lap által alapított Év tanára díjra.  Az Év tanára anyagi és erkölcsi elismerésben részesül, valamint megkapja a gravírozott “Év tanára” kitüntetést.  A koronavírus miatti helyzet apropóján idén újításként külön díjazták az Év virtuális tanárát is.

A jelölteket egyetemi oktatókból álló szakmai bizottság értékelte, és a diákok is voksolhattak a legnépszerűbb középiskolásoknak szóló portál felületén. A díjátadón a Középsuli sztárja, Garai Bendegúz saját versével köszöntötte a jelenlévőket, a műsorvezető pedig Farkas Viktória, a Középsuli Kata tanárnője volt.

 Itt olvashatjátok Bende versét:

 

Mikor megkérdezik tőlem, a tanáraim mire neveltek

Hátradőlök, és azt mondom: arra, hogy jobb ember lehessek!

Engem ők az életre készítettek, jó útra tereltek,

Nem azt sulykolták, hogy 1600 négyzete a 40-nek!

 

Ez amúgy tényleg így van, utána lehet nézni.

Oktatás mindig volt, mindig lesz, de a ’hogyant’ nem kell kőbe vésni!

Algoritmus, Logaritmus, Dráma és Katarzis

Ezeket mind meglehet tanítani a gyereknek, úgy, hogy meg is érti!

 

Emlékszem osztályfőnököm kedvenc szójátékaira.

“Jön az egyes eső” “Keze járjon ne a szája”

Ugyanakkor azt is megtanultunk tőle,

mennyit költött Francios Villon nőkre és piára.

 

Akik ebben a teremben ülnek, valamit jól csinálnak, ez tény!

Szülő helyett szülő; sötétségben remény.

Valahányszor visszagondolok iskolás éveimre,

Csak a szépet látom; meg, hogy Ági néni nem engedett ki wc-re!

 

Őszintén szólva, én sosem választottam volna a maguk pályáját.

Még mindig kiráz a hideg, ha felidézem a másodfokú látványát.

Ugyanakkor tény, hogy a világ egyik legfontosabb munkáját végzik.

Maradjanak mindörökké olyanok, amilyenek. Ízig-vérig.

 És most nézzük, kik kapták a díjakat!

 A díjakat dr. Szilágyi Péter, nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos adta át a díjazottaknak.

2020-ban az Év óvodapedagógusa címet Csató Judit kapta, aki a kispesti Árnyas Óvoda dolgozója. Pedagógiai célja a gyermekek élménygazdag, sokoldalú fejlődésének elősegítése, biztonságérzetük erősítése, képességeik, készségeik fejlesztése. Munkája során kiemelkedő sikereket ért el a gyermekek nevelésében, az értékekhez való pozitív kötődésük kialakításában. 

2020-ban az Év tanárának bronz elismerő oklevelét kapja Hegedűs Mónika, aki a budapesti Mándy Iván Szakközépiskola és Szakiskola esti képzésének történelemtanára. Véleménye szerint a személyes kapcsolattartás a legfontosabb, ha a diákok megbíznak a tanárukban, akkor nemcsak a száraz tantárgyi anyagot lehet átadni nekik, hanem a problémáikon is lehet segíteni.

Szintén bronz elismerő oklevelet kap Simon László, aki a várpalotai Bán Aladár Általános Iskola tanítójaként környezetismeretet, matematikát, testnevelést, éneket, technikát és etikát is oktat a diákoknak. Különösen fontosnak tartja, hogy a nevelő ne csak az eszét pallérozza a rá bízott gyerekeknek, hanem a lelküket is gondozza.

2020-ban az Év tanárának ezüst elismerő oklevelét kapja Juhász Jánosné, aki a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum igazgatója, magyar-, történelem- és filozófiatanára. A siker szerinte sokféle lehet, egy verseny döntőjébe juttatni tehetséges diákját épp annyira fontos, mint egy problémás diákot eljuttatni az érettségiig.

Szintén ezüst elismerő oklevelet kap Pálné Varga Valéria, aki a sellyei Kiss Géza Magyar-Horvát Kétnyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Zeneiskola-Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese és orosz-történelem szakos tanára. Büszke arra, hogy több tanítványa is a pedagógus pályát választotta hivatásként, mert annyira megszerettette velük a történelmet, hogy e tantárgy tanárává akartak válni.

Ezüst elismerő oklevelet kap még Góczán Bettina, aki a budapesti Medgyessy Ferenc Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola német nyelv és irodalom, valamint német hon- és népismeret tanára. Szerinte egy jó tanár ott van mindig, ha a diákjainak szükségük van rá. Segít, támogat, tanácsot ad és nem ítélkezik. Sok-sok értékes és közös élményhez juttatja a diákjait. 

2020-ban az Év tanára címet kapja Orosz Tamás, aki a Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Technikum és Kollégium testnevelés tanára. A tanár-diák viszonyt az oktatás Szent Gráljának tartja, szerinte fontos megérteni a diákok lelkivilágát, beszélgetni velük, segíteni nekik, mert soha nem fogják elfelejteni ezeket a pillanatokat. 

2020-ban az Év külhoni tanára címet kapja Marosfői Katalin, aki a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium magyartanára. Szerinte nincs egyetlen tökéletes tanítási módszer, ezért figyelembe kell venni a korosztályt, az anyagrészt, azt is, hogy reggel van-e az óra vagy épp péntek délben. Sőt, az osztály hangulatát is fel kell mérni ahhoz, hogy célt érjen a tanár.

2020-ban az Év virtuális tanára címet kapja Torzsa-Boros Boglárka, aki ének-zenét és történelmet tanít az erdőkertesi Neumann János Általános Iskolában. A tantermen kívüli oktatás ideje alatt folyamatosan tartotta a kapcsolatot e-mailen diákjaival, Facebook- és Google-csoportot hozott létre a számukra, és zoomon keresztül tartott nekik órákat. Szerinte a tanár példakép és inspiráló személy kell legyen, aki olyan, mint egy pótanya a diákok számára.

Ők lettek az Év tanárai 2020-ban!

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta