4 dolog, amit minden tizenéves tudatni szeretne a szüleivel

Rovat

Megosztás

Minden tizenéves szeretne jóban lenni a szüleivel, valószínűleg te sem vagy kivétel. Íme, öt dolog, amit te is biztosan szeretnél elmondani és megértetni a szüleiddel, de még te magad sem tudod, hogy hogyan kellene ezt megtenni, egyáltalán neked kell-e tudatni velük, vagy nekik kéne felismerniük.

 1. Hallgatom, amit mond, még ha nem is úgy tűnik.

Balázs (15)

“Néha forgatom a szemem anyukámra, mintha nem is figyelném, amikor hozzám beszél, de igazából hallgatom, hogy mit mond, figyelek is rá, és később még el is gondolkozom azokon, amikről beszél nekem.”

 

Nem valami menő dolog hallgatnia a szüleire egy tizenévesnek, ugye? A szülőknek pedig meg kellene érteniük, hogy ez így lesz a menő, de közben mélyen belül hallgatod te a mondanivalójukat. Ugye?

2. Ha gyerekként kezelnek, gyerekként is fogok viselkedni.

Márk (16)

“Ha az apukám egy kis szabad teret hagy nekem, talán meg tudnám neki mutatni, hogy nem is vagyok olyan ostoba. De nem nagyon akarja nekem megadni a lehetőséget, hogy bizonyítsak.”

 

Bizony, sokan érzik úgy tizenévesen, hogy a szülőkben nincs elég hit feléjük, pedig ez valószínűleg nem így van, viszont ténylegesen sok szülő hajlamos arra, hogy gyerekként kezelve egy-egy tizenévest elzárja a lehetőségektől, mint egy gyereket, akit kalitkában kell tárolni.

3. A barátok nagyon is sokat jelentenek nekem.

Eszti (13)

“A barátaim sokkal fontosabbak nálam, mint a szüleim.”

 

Ez talán kicsit erős egy tizenévestől, viszont egyáltalán nem komoly. Legalábbis a későbbiekben változik a kép, ha így is gondolja a tizenéves kor elején. Biztosan sokszor te is érzed úgy, hogy a saját korosztályodban lévők sokkal jobban megértenek, mint a szüleid, ami igaz is egy szinten, viszont emiatt nem a szüleid a hibásak. Amint eléred a felnőttkort, 18-20 éves leszel, ez elkezd megváltozni, hiszen te is felnőttkorú leszel, hasonlóbb problémáid lesznek, mint szüleidnek. Persze ez nem azt jelenti, hogy a szüleid felmentettek minden megértés alól, hiszen ők is voltak tizenévesek, ha valakinek, akkor nekik érteniük kell, min mész éppen keresztül, nekik jobban, mint neked azt, hogy milyen lehet felnőttnek lenni, hiszen te ezt még nem tapasztaltad.

4. Ne színleld, hogy mindent tudsz rólam.

Réka (17)

“Anya azt hiszi, hogy egy cseppet se változtam 14 éves korom óta. Csak azért, mert akkor imádtam egy bizonyos műsort a TV-ben, és minden nap azt bámultam, még nem biztos, hogy most is szeretem. Jobban örülnék neki, ha nem kitalálni akarná, hogy milyen vagyok, hanem inkább megismerkedne velem.”

 

Az igazság az, hogy a szülők szeretnék azt hinni, hogy már alapjáraton minden tudnak gyermekükről. Ez valójában nincs így. Ugyanúgy meg kell téged ismernie, mint bármelyik másik embernek ahhoz, hogy tudjon rólad bármit is, ehhez pedig idő kell, amit együtt tölt veled. Folyamatosan, hiszen te is változol, egész gyors tempóban, így újabb és újabb információkat kell rólad megtudnia a szüleidnek is, nem lehet leragadni a kisgyermekkornál. Valószínűleg tizenévesen már nem a póniló és a kisautó fog lázba hozni.

 

Borítókép: Galleryhip.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta