5 dolog, amit egyik szülőnek sem kellene mondani a gyermekének

Rovat

Megosztás

Szülőnek lenni az élet egyik legnagyobb kihívása, összetett és bonyolult szerep. Az, hogy mi tesz valakit jó szülővé, összetett dolog, mégis vannak olyan irányvonalak, amik eligazíthatnak a helyes irány felé.

Mit jelent jó szülőnek lenni? Törekedni kell arra, hogy elkerüljük az olyan magatartást, amivel akár egy életre kárt okozhatunk a gyerekek érzelmi világában, fejlődésében. A negatív élmények ugyanis sokkal mélyebbre ássák be magukat az emlékeink közé, mint a jók. Nagyon könnyű rosszul reagálni a dolgokra és hagyni, hogy a negatív érzelmek vezessenek. Íme öt dolog, amit egy szerető szülő soha nem szabadna, hogy megtegyen.

1. A szavakat fegyverként használni, amivel a gyereket megszégyeníti vagy bűntudatot kelt benne.

A szavakkal mély és életre szóló sebeket lehet okozni, pláne a gyerekeknél. Ha a szülő folyton síró kisbabának, kövérnek, lustának, butának stb. nevezi a saját gyerekét az nyomot hagy benne, olyat, ami soha nem tűnik el. Ez sokszor rosszabb tud lenni, mint a fizikai bántalmazás, a szülő azt közvetíti a gyerek felé, hogy nem szereti, nem tartja sokra őt.

2. Megdorgálni a gyereket “Te mindig…! “kezdetű mondattal.

Amikor a gyerek elkövet valami hibát, mondjuk átszalad az úttesten anélkül, hogy szétnézne, ügyetlenkedik, elrontja a feladatait, semmiképpen se sugalljuk azt, hogy sorozatosan elköveti ugyanazokat a hibákat. Ezzel az önbizalmát zúzzuk össze, ráadásul úgy érezheti, hogy szinte minden rossz, mit csinál, egyenesen a személyiségével vannak gondok.

3. Mindig a többi gyerekhez hasonlítani.

Mindenki utálja, ha előtte másokkal példálóznak. A másik okosabb, jobban csinálja, sikeresebb, jobban tanul. Igen az a másik és nem én vagyok…

4. Semmibe venni a gyerek személyes terét, határait.

Ez arról szól, hogy hagyjuk, hogy a gyerek kialakítsa a személyes terét, engedjük, hogy egyedül legyen, hogy megtalálja és gyakorolja a saját hobbijait, fedezze fel, hogy mit szeret.

5. Elutasítani a gyerek érzelmeit azzal, hogy túl érzékenyen reagál mindenre.

Ezzel csak azt sugalljuk a gyereknek, hogy nem érdekel minket, hogy mit érez és azt, hogy a változtatnia kell a viselkedésén, mert vele vannak a gondok.

Képek: huffington post

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta