5 érdekesség, amit tuti nem tudtál Beethovenről

Rovat

Megosztás

Beethovenről általában két dolog jut eszébe a tiniknek: az Örömóda és a bernáthegyi kutyáról szóló film. A zenei téren műveltebbek azt is tudják, hogy egy német zeneszerzőről van szó, illetve hogy őt tartják Haydn és  Mozart mellett a bécsi klasszika harmadik nagy alakjának. Na, de mik is azok a dolgok, amiket még énekórákon sem tanítottak a szenzációs zeneszerzőről?

1. Elég agresszív természete volt

Gyakori dührohamok és kirohanások jellemezték a zseniális képességekkel megáldott zeneszerzőt. Miután elveszítette hallását, ezek a kirohanásai még irracionálisabbá váltak.

 

2. Nem a rendszeretetéről volt híres

Egyik látogatója azt állította, hogy Beethoven hihetetlenül mocskos és rendetlen körülmények között élt, különféle ételmaradékok voltak a szobájában mindenütt.

3. Majdnem öngyilkos lett

Beethoven rengeteg egészségügyi problémával küzdött a siketségét leszámítva, ami miatt rettenetesen érezte magát, és megfordult a fejében az öngyilkosság gondolata is, ám visszatartotta az, hogy még nem teljesedett be a hivatása / művészete.

 

4. Mindenki azt hitte róla, hogy borzasztóan szegény

Beethoven nem élt túlságosan fényűző életet, mindemellett pedig folyamatosan amiatt panaszkodott, hogy mindenki kiforgatja a vagyonából.

 5. Még siketen is tökéletesen vezényelt

A IX. szimfónia bemutatója idején Beethoven már évek óta süket volt. A bemutatónak hatalmas sikere lett, az ünneplő tömeg vastapssal jutalmazta a koncertet.

beethoven

 

 

Fotó: csabagyongye.comwww.tinneyhasit.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta