Ezt nézed:  / Hírek / Suli / 5 legfontosabb dolog, ami alapján egyetemet válassz

5 legfontosabb dolog, ami alapján egyetemet válassz

Itt az érettségi, vagy csak jövőre tanulsz tovább, nem egyszerű kitalálni, milyen egyetemet válassz. De ezek a tippek, biztos, hogy segítenek majd, hogy könnyebben menjen a választás. 

1. Nézd meg az összeset

Ez nyilván erősen hangzik, de minden évben kiadják azt a nagyon vastag könyvet, amiben az összes egyetem és az induló képzések benne vannak. Fogj egy kiemelőfilcet és ess neki az oldalaknak!

Írd ki egy lapra, amik felkeltették az érdeklődésedet, amiről pedig nem tudod, hogy mi, keress rá a neten! Lehet, hogy elsőre nem is gondolnád, hogy tetszene az a szak, aztán végül simán lehet, hogy valami szuper szakot találsz, amiről nem is tudtad eddig, hogy létezik.

Előszőr húzd ki azokat, amiket tuti nem akarsz. Ekkor a nagy részének el kell tűnnie, és sokkal könnyebb már egy kisebb halmazból válogatni.

2. Vidék vagy főváros?

Ez egy nagyon fontos kérdés, ha már kirajzolódott kicsit az, hogy milyen szakra is érdemes menned,  hogy mégis hol akarsz tanulni. Ha vidékre mennél, az izgalmas tud lenni, viszont felvet sok problémát, hogy hol fogsz lakni, nem fog-e hiányozni a családod, koleszt vagy albérletet választanál.

Ezeken végig kell menni mindig, és fontos, hogy ha akár másodiknak is jelölsz meg a lakhelyedtől távol elő egyetemet, tényleg akarsz-e olyan messzire bejárni, ha az első helyen álló iskolába nem vesznek fel.

3. Te mit szeretnél?

Nagyon fontos, hogy egyetem választáskor, szakok nézegetésénél csakis önmagadra hallgass. Itt a te életedről van szó, nem a legjobb barátnődéről vagy a szüleidéről. Nem lenne jó móka, ha valami olyan indok miatt mennél egy bizonyos szakra, mert más azt akarja, hogy odamenj és első év után rájössz, hogy utálod az egészet.

4. Nyílt napok

Menj el minél több nyílt napra! Ilyenkor megtapasztalhatod, milyen is a hangulata az épületeknek, milyenek a tanárok és milyen típusú órákat vehetsz. Ezerszer jobb, mint képek alapján keresgetni, hogy melyik egyetem a szimpibb.

5. Pénz

Sajnos nem minden szak költségtérítéses, ezért jól fontold meg, hogy anyagilag mi az, amit te vagy a szüleid megengedhettek. Sok szak csak önköltségesen indul, de van ahol bizonyos pontszámot kell elérned ahhoz, hogy ne kelljen fizetned a tanulásért. Nézz után alapos ezeknek az információknak, mert nem biztos, hogy hitellel kellene kezdened a diák éveidet.

Fotó: txstateu.wordpress.com

Fotó: txstateu.wordpress.com

Borítókép: britishcouncil.org

Egyetem választás??
Szerinted is nehéz választani egyetemet?

 

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share