Ezt nézed:  / Divat/Életmód / 5 ok, amiért hangulatjelet írunk

5 ok, amiért hangulatjelet írunk

Manapság már egyáltalán nem különös az, hogy mondataink végére egy-egy érzéseinket kifejező emotikont, azaz hangulatjelet pakolunk. Ennek funkciója hasonló, mint az írásjeleké, csak ezek a kis hangulatfejecskék megerősítik írott mondatainkat. Ebben a cikkünkben öt olyan okot sorolunk fel, amelyek miatt ezt már-már kényszernek érezzük, hogy megtegyük. 

1. Úgy reagálunk rá, mintha egy valódi emberi arc lenne.

Tudományosan bizonyított tény, hogy amikor egy smiley arcot látunk, az agyunk egy bizonyos része úgy viselkedik, mintha egy igazi emberi arcot látnánk.

Ellentmondás: csak balról jobbra olvasva működik, tehát a “(:” láttán semmi mást nem érzékel az agyunk csak egy zárójelet és egy kettőspontot.

happy_face

Gif: Gallery4share.com

2. Enyhítenek egy kritikus beszólást.

Ha valakit le kell, hogy teremts, esetleg téged teremtenek le, egy mosolygós hangulatjellel máris barátságosabbnak érezzük a dolgot. Máris más köntösbe ágyazva adjuk át mondanivalónkat a másik félnek egy apró emotikonnal a végén, így talán nem haragszik meg ránk annyira, és te sem haragszol meg a másikra, ha esetleg téged ér negatív kritika.

Gif: Pinterest

Gif: Pinterest

 

3. Sokkal barátságosabbnak tűnünk velük.

Egy “:)” a mondat végén, és máris kedvesebbnek, barátságosabbnak, emberközelibbnek tűnünk, mondjuk akármit is. Enélkül már-már búskomornak érzünk egy-egy mondatot a mai világban.

Clipartbest.com

Clipartbest.com

 

4. Sokkal boldogabbá tesz!

Ha másért nem is, ezért érdemes odapötyögni a Facebook üzenet végére.

Egy 2008-as kutatás kimutatta, hogy az emotikonokat használókra pozitív hatással vannak ezek a kis jelek pötyögtetése, sokkal hasznosabb a kommunikációjuk, valamint sokkal gazdagabbnak észlelik az információátadást érzelmileg, tehát a kutatás eredménye, hogy nemcsak móka a hangulatjelek írása, de értékes kommunikációs módszer is.

Photobucket.com

Photobucket.com

 

5. Sokkal népszerűbbé tesznek a közösségi oldalakon.

Tény, hogy egy mosolygós hangulatjellel minden jobban megy a neten. Ha nem teszel a Facebook poszt végére egy smiley-t, az már vérciki manapság. Az emotikonok használata bizony befolyásolja a közösségi médiában elfoglalt népszerűségi szintünket is.

 

Gif: community.webroot.com

Gif: community.webroot.com

 

Hangulatjel
Te szoktál hangulatjeleket írni?

 

Borítókép: Deviantart.net

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share