Ezt nézed:  / Suli / 5 ok, amiért jó kolisnak lenni

5 ok, amiért jó kolisnak lenni

Közös szoba, nem túl kényelmes ágy, közös fürdő, közös konyha, hangos szomszédok. Mindez mit sem számít, ha tök király dolog kolisnak lenni.

Van úgy, hogy az élet úgy hozza, hogy kollégiumban kell laknod. Valakinek ez áldás, míg másnak átok. De ha megpróbálod pozitívan értékelni a helyzeted, akkor a kollégium hátrahagyásával boldogan tekinthetsz vissza erre az időre, és önfeledten mesélheted majd mindenkinek a különféle kolis sztorikat. Ha eddig nem érezted túl jól magad ott, vagy a sok negatívum miatt nem szántad rá magad, hogy beiratkozz, akkor itt van pár tipp, miért érdemes belevágni ebbe az életed meghatározó időszakba.

Új barátok

Új barátokat bárhol tudsz találni, de nem mindegy, hogy csak napi pár órát töltesz velük, vagy egy szobában, illetve közös blokkba/folyosón laktok-e. Sajnos van olyan, amikor úgy sikerül, hogy egy számodra teljesen más személyiségű emberrel költöztetnek egybe, ám mindent meglehet változtatni. Simán átkéretheted magad másik szobába, esetleg ha van már ismerősöd, vele is összebútorozhatsz. De szerencsére kevés az ilyen példa. ugyanis aki a koli mellett dönt, magában is eldönti, hogy alkalmazkodnia kell.
Tehát legelsők a szobatársak, emellett pedig a különböző kolis események vagy bulik is tökéletesek arra, hogy megismerkedj új arcokkal, beolvadj a kolis életbe. Ha mindez nem lenne elég, a legtöbb kolinak vannak könyvtárai, edzőterme, közösségi helyei, melyek garantálják az új barátokat. Egyszerűen rengeteg új arcot ismerhetsz meg rövid időn belül, ha nem csak a szobádban kuksolsz.

Legtutibb bulik

Azok a híres kolis bulik… Vagy mondjam azt, hogy a zártkörű szobabulik? Fokozhatom még a csoportos városba kimenős bulikkal is vagy a folyosós bulikat is megemlíthetem. A közösségi szobák bulijairól nem is beszélve. A kerti bulik pedig már csak a hab a tortán. Sorolhatnám még, de akkor hol marad a kreativitás, hogy te is kitalálj valamilyen csapatépítő beszélgetős, ismerkedős estét? Vagy nappalt. Ami jól esik. Határ a csillagos ég, ha kulturált és nem törvénybe ütköző, akkor garantált a szórakozás.

Közös élmények

Ha már az új barátok megvannak, még több közös programból lehet választani. Ha jön a jó idő, kint a szabadban ezernyi lehetőség: sétálás, városnézés, bandázás, vásárlás, kajaidő, meccsnézés, bulizás, stb. A lényeg, hogy együtt legyetek, együtt éljetek át különféle élményeket, amikből rengeteg emlék születik, melyekre szívesen gondoltok majd vissza. Közös élmény lehet az is, ha egyszerűen csak leültök a szobába, egymásra fordítjátok az időt, és kibeszélitek magatokból a problémáitokat, tanácsokat adtok egymásnak, ami csak szorosabbá teszi a köztetek levő kapcsolatot.

Alkalmazkodóképesség

Mivel koliról beszélünk, elengedhetetlen az alkalmazkodás. Mind a szobatárs irányába, mind a folyosón lakók irányába, de az egész koli, az ott lakók irányába is. Ha közös terek vannak – mint például a konyha, a fürdőszoba, a WC -, meg kell tanulni együtt élni a másikkal és úgy használni a különböző dolgokat, ahogy azt otthon is tennéd. Tegyük fel, hogy te rá se hederítesz, és ott hagyod a mocskot magad után. Te örülnél neki, ha téged ez várna? Tehát mivel alkalmazkodunk, kötelesek vagyunk rendet is tartani, amire szintén a koli tanít meg – ha eddig még nem voltál ilyen beállítottságú.

Programszervező lehetőségek

Nem tudtál eddig kibontakozni? Szeretsz szervezkedni, intézkedni, de eddig még nem volt lehetőséged megcsillogtatni tudásod? Esetleg a suliban lecsúsztál, vagy nem szavaztak be a diák önkormányzatba? Ha kolis vagy, megpróbálhatod. Rengeteg programot bonyolítanak le a kollégiumok, hiszen próbálják szerethetővé és otthonosabbá tenni az ott létet a lakóknak. Ezeket nagyrészt az ott lakó hallgatókból álló kollégiumi bizottság szervezi, aminek te is tagja lehetsz, ha vannak ilyen ambícióid.

 

Összességében elmondható, hogy a kollégiumi élet nem csak szívás. Úgy, ahogy az élet több része sem az, ha megtaláljuk benne a pozitívumot. Többen vannak úgy, hogy azt mondják, bárcsak ne fejeznék még be az iskolát, hogy ne kelljen ott hagyni ezt a remek közösségi életet. Éld át te is!

 

 
5 ok, hogy miért utazunk, ha épp nem nyaralunk
Te miért utazol?

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share