5 tény, amiért árt, ha a telóddal alszol, avagy kifogás az mindig van!

Rovat

Megosztás

Kifogás az mindig van, nemde? Több időt töltünk a mobilunk előtt, mint valaha! Mennyire rossz szokás ez? Valóban hat ránk a saját telónk?

Mondhatni, mindannyiunk egyik kedvenc elfoglaltsága lett órákon át pörgetni reggelente az Instát; esténként nézelődni a YouTube-on; kommentelgetni a Facebook-posztok alatt; egyszóval lógni a telefonon egész álló nap! Persze annak ellenére, tudjuk, baromi egészségtelen, mégsem vagyunk hajlandóak letenni elalvás előtt kikapcsolni vagy letenni a polcra, amíg álomba merülünk. Szerintem te is magadra ismersz, ha azt mondom,

kattant a telóm, úristen, valaki írt, fel kell kelnem!

Csak beállítom az ébresztőt, hogy biztosan felkeljek reggel, különben elkések!

Számos kutatás született már arról, miért NEM szabadna lefekvés előtt mégcsak hozzá sem érnünk a telónkhoz, nemhogy éjfélig, sőt, hajnalig chatelgetni Messengeren! Íme 5 valós tény, milyen játékot űz velünk esténként kedvenc kis tárgyunk!

1. Az a bizonyos KÉK FÉNY

Amikor egy okostelefont használunk éppen lefekvés előtt, már tudatában vagyunk annak, hogy ideje aludni. Ám eközben a szemünk elnyeli azt a bizonyos kék fényt, melyet a képernyők sugároznak, és ez teljesen megzavarja a mindennapi alvás-ébresztési ciklust, amihez mi emberek hozzászoktunk.  A következménye mindennek az alvás közbeni ébrenlét lesz, azaz nem tudsz egy jót aludni!

2. Vakít

Ugye te sem szeretnél megvakulni? A telefon képernyője esténként méginkább világít a sötétben, ami merően károsítja szemünk látását! Ha már minden este csekkolod a közösségi oldalakat, legalább vedd le a fényerőt annyira, amennyire csak tudod, hosszú távon hidd el, sokkal jobban jársz!

3. Pszichológia

Ebben a túlpörgött világban mindig mindenki elérhető akar lenni az összes social media felületen, ami alapvetően a kisebbik gond! A baj csak az, hogy mindez stimulálja az agyat, szorongást, egyfajta kényszert okoz, és ha lefagy a Facebook, benned is kialakul a pánik és a feszültség ahelyett, hogy békésen és nyugodtan letennéd a fejed a párnádra!

4. Telózás = Nassolás

Miközben válaszolsz legjobb barátaidnak és órákon át fekszel mobiloddal az öledben, 1-1 YouTube videó megnézésénél bizony sokunknál előkerül az éhes vagyok, enni kéne valamit szindróma! Hiszen a moziban is popcornnal a kezünkben ülünk be egy jó film megnézésére! Éjféli nass egyenlő folyamatos hízás, vigyázz!

5. Szexuális kapcsolatok

Komolyan az Instát pörgeted, miközben a párod ott fekszik melletted félmeztelenül az ágyban? Mit gondolsz, ez így működhet? Az a nagy igazság, hogy a telekommunikációs eszközök használata teljesen háttérbe szorítja emberi kapcsolatainkat, ezért téged is megkérlek, tegyél ellene és tedd le azt a telefont!

Mindezeket összevetve láthatod, használat tekintetében nagyon rossz irányba haladunk, úgyhogy remélem, ma már te is mobil nélkül fogsz elaludni, vagy legalább próbáld meg mérsékelni a chatelést, amennyire csak lehet!

Alvó üzemmód, és irány az ágy, jó éjszakát!

Főkép: Középsuli archívum

Képek: Pixabay.com

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta