Ezt nézed:  / Divat/Életmód / Hírek / 5+1 tipp, hogy te is részese légy bolygónk megmentésének!

5+1 tipp, hogy te is részese légy bolygónk megmentésének!

A környezetszennyezés jelentéktelennek és távolinak tűnik? A te hétköznapjaidat nem befolyásolja közvetlenül? Meg egyébként is, mit tehetnél a sarkköri jégtakaró olvadása vagy a pandák élőhelyének felszámolása ellen? Nagyon is sokat!

Csak nézz szét magad körül! El sem hiszed, hogy egy-egy aprócska változtatás, mennyire nagy hatással lehet a környezetedre. Most mutatunk 5+1 olyan egyszerű hétköznapi tippet, amivel te is jobbá teheted a világot.

Annyira egyszerű a környezetvédelem, hogy szinte észre sem veszed!

1. Ne kérj szívószálat!

A műanyag az egyik legnehezebben lebomló anyag. Ahhoz, hogy egyetlen szívószál eltűnjön a Föld színéről, nagyjából 500 év kell. És te meddig is használsz egy darabot? Kb. húsz percig. Szerencsére már sok szórakozóhely és étterem átállt a papír szívószálakra, de mégis inkább kerüld ezt a felesleges vackot. De most komolyan: nem teljesen mindegy, hogy szívószállal vagy anélkül iszod-e az italod a buliban?

2. Gyűjtsd szelektíven a szemetet!

A panel- és társasházakban már előírás a szelektív kuka, de a legtöbb település központjában is találunk színes szeméttárolókat, így könnyű dolgunk van. A legegyszerűbb, ha már otthon külön gyűjtöd a szemetet, erre találták ki a házi szelektív kukákat, amik kényelmesen elférnek egy kisebb konyhában is. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás egyébként az, ha szimplán külön zacskókba gyűjtöd a műanyag-, a fém-, a papír-, az üveg- és a kommunális hulladékot, vagy legalább ezek közül néhányat.

3. Ne pazarolj!

Egyedül vagy otthon, mégis mindenhol ég a villany. A gépedet csak alvó állapotba helyezed, de nem kapcsolod ki. A telefont ugyan kihúzod, de a töltő az elosztóban marad. Gondoltad volna, hogy a látszólag kikapcsolt és nem használt elektronikai eszközök is áramot fogyasztanak? A felesleges áramhasználat pedig nem csak a hó végi számla összegét dobja meg, de a környezetre is káros hatással van. Ha nem használod, húzd ki, kapcsold le! Csupán egyetlen mozdulat.

4. Le a kemikáliákkal!

Neked is és a környezetednek is jó, ha natúr kozmetikumokat használsz. Elsőre persze mondhatnád, hogy drága, de nem kell a világmárkák közt keresgélni, rengeteg természetes alapanyagú sminkterméket, haj-és testápoló szert találsz megfizethető áron. Ezek a natúr kozmetikumok amellett, hogy nem tartalmaznak a környezetre ártalmas kemikáliákat, általában vegánok is, vagyis az előállítási folyamatuk során nem kerültek kapcsolatba állatokkal semmilyen formában. Ha mindez nem győzne meg, gondolj a saját egészségedre!

5. Csak műanyag zacskót ne!

Biztosan neked is van otthon egy olyan szatyrod, ami több másik szatyrot is magában rejt! Ugye, hogy csak ritkán használod őket? Te is minden vásárlás alkalmával új zacskót kérsz, amit aztán a többi közé hajítasz? Szerezz be inkább egy-két trendi vászontáskát! Amellett, hogy divatosak, erősek és kis helyen is elférnek, így nem kell minden shopping alkalmával újabb műanyag szatyrot kérned, amit egyébként is a legtöbb üzlet már nem ad ingyen.

+1 Vegyél vízszűrő kancsót!

Mikor meglátod az árát, megütközhetsz, de számolj csak utána! Egy vízszűrő kancsó, mely egy egyszeri beruházás és amelybe másfél liter szűrt víz fér, nagyjából 5000-7000 Ft között van. Ehhez jön a szűrő, amit 4-6 hetente ajánlott cserélni, ennek darabja 2000 Ft körül mozog. Egy másfél literes ásványvíz pedig mondjuk 100 forint. Ha mindennap csak egy üveggel számolsz, akkor is 3000 forintnál tartasz havonta. Az üveget pedig haza kell cipelni. Az üres palackot ki kell dobni. A PET palack pedig csak több száz év alatt bomlik le. Miért vegyél tehát vízszűrő kancsót? Mert olcsóbb, praktikusabb és környezetbarát. Kell ennél több?

A környezetszennyezés és annak következményei mindannyiunk felelőssége, csak úgy, mint az, mit teszünk azért, hogy a romboló folyamatokat megállítsuk!

K. Vivien

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share