Ezt nézed:  / Pszicho, szex / 6 dolog, amit sose mondj egy gyászolónak!

6 dolog, amit sose mondj egy gyászolónak!

Szép dolog, ha segíteni szeretnél egy gyászoló barátodnak, ismerősödnek, főleg úgy, hogy a gyász az egy idegen és kényes téma, ám arra oda kell figyelned, hogy minden kijelentésnek meg van a maga helye. Mi most azokat soroljuk fel, amiket soha NE mondj egy gyászolónak!

“Az élet megy tovább.”

Persze, hogy megy tovább, de sajnos csak a tiéd. Ne legyél érzéketlen, ha valaki épp a szerettét gyászolja, ilyet semmiképp sem mondunk neki!

“Szólj, ha bármire szükséged van.”

Ez olyan, hogy úgysem fog szólni neked, lehet, hogy fel sem fogja, amit mondasz neki, mert épp a gondolataiba és az emlékeibe merülve ül csak melletted. Ehelyett állítsd kész tények elé, hogy ekkor és ekkor szabad vagy, és eljössz, hogy megbeszéljétek a dolgokat, vagy a lelki állapotát.

0000_fekete_rozsa_4_2

“Tudom, hogy mit érzel.”

Soha nem tudhatod, mi zajlik a másikban. Lehet, hogy neked is elment már egy szeretted, hozzátartozód, de nem tudhatod, hogy ő köztük milyen erős volt a kötelék, mennyire ragaszkodott hozzá. Ne beszélj a helyébe, még ha ezzel úgy is érzed, hogy segítesz, hidd el, hogy nem segítesz.

“Ne bánkódj, idővel jobb lesz!”

Hogy lehetne jobb, ha már soha többet nem láthatja azt, akit annyira szeretett?! Lehet, hogy nem fog minden nap sírni miatta, de eszébe jut mindig, és idővel csak még jobban fog hiányozni neki. Ne mondj neki ilyet!

“Tudom, hogy rosszkor, de mi van veled, rég láttalak.”

Az úgy szokott lenni, hogy általában egy ilyen esemény hozza össze az embereket. Itt alkalmunk van találkozni rég nem látott családtagokkal, ismerősökkel. Mégsem ez a legmegfelelőbb alkalom, amikor mintha mi sem történt volna elkezdesz kérdezgetni felőle. Majd ha látod, hogy lecsillapodtak a kedélyek, keresd meg újra.

“Mindenkinek vannak problémái.”

Ha ezt mondod valakinek, azzal azt sugallod, hogy nem érdekel az ő fájdalma és hagyja abba a nyavajgást, miközben ezt te sem így gondolod. Meglehet ezt másképp is fogalmazni, vagy legegyszerűbb ha mindenféle hasonló kijelentőst mellőzöl.

Nem egyszerű ilyenkor a másiknak segíteni, de szerintünk a cél nem is az, hogy mi magunk változtassunk az állapotán. Gyászban a legfontosabb az, hogy ott legyünk akkor, amikor szükség van ránk. Ezt kell a másik felé közvetítenünk, hogy nincs egyedül, hogy ránk bármikor számíthat.