Ezt nézed:  / Hírek / Pszicho, szex / 6 tudnivaló | A facebookozás negatív és pozitív hatásai!

6 tudnivaló | A facebookozás negatív és pozitív hatásai!

A Facebook használói drasztikusan gyarapodtak az elmúlt években! Nem csoda, hogy rengetegen vizsgálták a Facebook hatását az egészségünkre nézve: a kedvre, testképre, barátságra és kapcsolatokra nézve! 

Íme az eredmények, amiket kutatások támasztanak alá!

Negatív hatások

Depressziót okozhat!

Egy nemrég publikált tanulmány nagy vihart kavart, amikor körülírta az úgynevezett Facebook-depressziót – egy állapotot, amelyet olyan tinik körében véltek felfedezni, akik túl sok időt töltöttek közösségi médiás oldalakon. Persze a tanulmány nem nyugszik annyira biztos alapokon, hogy ne lehessen azt feltételezni, hogy az eredmény megfordítható – azaz a depressziós emberek használják gyakrabban a Facebookot.

Egy másik kutatás azt igazolja, hogy minél több időt töltenek első alkalommal online a kezdő felhasználók, annál gyakrabban tapasztalnak magányt, depressziót.

Más tanulmány szerint a Facebook-depressziót csak a felületes barátságok okozzák – azok az emberek, akiknek jó barátaik vannak, nem tapasztalnak depressziót a gyakori Facebook használat mellett sem.

Étkezési zavarokat okozhat!

Az emberek hajlamosabbak lesznek az étkezési zavarokra az online töltött idő függvényében. Minél több időt töltenek a kamaszok a közösségi oldalakon, annál gyakrabban tesznek tanúbizonyságot étkezési rendellenességekről

Párkapcsolatokat rúg fel!

Sokszor követik el azt a hibát, hogy valaki ismerősnek igazolja az exét, vagy üzeneteket vált vele és nem közli ezt az aktuális partnerével. Így pedig amikor kiderül az információ, máris sokkal kínosabb lesz.

Pozitív hatások

Segít legyőzni a magányosságot!

Azok az emberek, akik nehezen tudnak szemtől-szembe csevegni sok bátorságot gyűjtenek ezen az oldalon.

Javítja az önértékelést!

Az, amikor közzéteszel magadról valamit, az esélyt ad arra, hogy növeld az önértékelésed, hiszen így kontrollálhatod azt, hogy hogyan jelensz meg a neten, milyen arcodat mutatod az ismerőseidnek.

Erősíti a barátságokat!

Mind a privát levelek, mind az üzenőfali bejegyzések segítettek a Facebook felhasználóknak megbízni a barátaikban, felfrissíteni közös emlékeiket, illetve nevetni, boldog érzéseket elősegíteni.

 

Forrás: kamaszpanasz (everydayhealth.com)

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share