Ezt nézed:  / Suli / 7 dolog, amit nem tudtál Arany Jánosról

7 dolog, amit nem tudtál Arany Jánosról

Arany János életrajza nem olyan látványos, mint a kortárs Petőfié. Az irodalomban betöltött szerepe, azonban hozzá hasonlóan nagy és pótolhatatlan. Íme néhány érdekes infó a legnagyobb ballada írónkról.

1. Idős szülei tanították otthon, írni és olvasni.

A régi magyar nyelvet, amit apja tanított neki, annyira megszerette, hogy a későbbiekben ellenezte a nyelvújítást.

2. A saját félretett pénzéből iratkozott be a debreceni református kollégiumba. Állandó munkája volt. Németül és franciául tanult. Mindezt 16 évesen!

 

3. Arany sokáig nem írt, még csak nem is gondolkodott írói pályán!

„Hírlap is alig fordult meg kezemben” – írja Arany jegyzősége első éveiről. Egy volt diáktársa biztatja Shakespeare és Szophoklész fordítására.

4. Elveszett alkotmány című komikus eposzát úgy írta meg, hogy előtte soha semmi hasonlót nem írt.

Mégis megnyerte a Kisfaludy Társaság egyik irodalmi pályázatát!

5. Arany János és Petőfi Sándor barátsága a leghíresebb és legerősebb barátságok közé tartozik a világirodalomban. De valójában csak 2 és fél évig ismerték egymást!

 

6. Lánya halála annyira megrendítette, hogy nagyon rövid idő alatt teljesen megőszült!

Nem csak haján látszódott meg ez a csapás, költészetén is. Majdnem egy évtizedig nem írt semmit. Amikor verset kezdett írni lánya emlékére, a negyedik sor után megakadt, s ezt írta füzetébe a folytatás helyett: „Nagyon fáj! nem megy!”

7. Arany János sok idejét a Margitszigeten töltötte. Történt egyszer, hogy József főherceg meglátta a költőt az egyik padon, amint éppen ír valamit.

Megállt a háta mögött és ránézett a papirosra. Arany éppen verset írt, a következő címmel: “A tölgyek alatt”. József főherceg tréfásan megszólította:
– Úgy látom, kedves Arany, ön nem jó botanikus. Ezek itt hársak. Menjen tíz lépéssel arrább, és üljön le ott! A tölgyek ugyanis ott vannak.

7 dolog, amit nem tudtál Arany Jánosról
Neked a kedvenc költőd Arany János?

 

Borítókép: Dpmsz.hu

instagram default popup image round
Follow Me
502k 100k 3 month ago
Share