7 dolog, amit nem tudtál József Attiláról

Rovat

Megosztás

Április 11-e a magyar költészet napja és egyben az egyik legismertebb költőnk születésnapja is! Mit érdemes tudni József Attiláról? Hoztunk nektek érdekességeket róla!

József Attiláról nem elég azt mondani, hogy ellentmondásos élete volt, hiszen ez kortársaira és majd minden költőre igaz. Azonban mintha a többieknél is sebezhetőbb és kiszolgáltatottabb lett volna. Ezt azonban a suliban is megtanítják, vagy esik róla szó. Viszont az általunk összegyűjtött néhány érdekesség még inkább alátámasztja ezt az állítást!

1. Kilenc évesen kísérelt meg először öngyilkosságot!

Ez az után történt, hogy összeveszett nővérével, Jolánnal. Lúgkővel akarta magát megmérgezni, de tévedésből keményítőt ivott.

2. Amíg nővérük férjénél laktak, mindenkinek hazudniuk kellett magukról.

Makai a rokonok megtévesztésére Etust szobalányként, Attilát annak testvéreként mutatta be. A cselédszobában laktak, és idegenek előtt sógorukat „doktor úrnak” , Jolánt pedig Lucie-nek szólítaniuk. 

3. Akkor sem hagy fel az utánzással és más költők imitálásával, mikor már megtalálta saját költői stílusát.

Gif: Tumblr

4. Perbe fogták, így vált szélesebb körben ismertté.

Lázadó Krisztus című verse miatt az ügyészség indított ellene istengyalázási pert. József Attilát előbb nyolc hónapi fogházra és pénzbüntetésre ítélték, később a Tábla nyolcról egy hónapra csökkentette az elzárás idejét, végül a Kúria fölmentette őt. Az ítélettel a sajtó sokat foglalkozott, így találkozott vele a nép (többnyire) első ízben.

5. Egy ideig kommunista, majd franciaországi tanulmányai alatt anarchista is volt! Ezen eszméket valló csoportokhoz is csatlakozott.

Persze idővel kinőtte ezeket a filozófiai irányzatokat.

Gif: Tumblr

6. Sokáig nem jelentek meg írásai a Nyugatban és soha nem kapott Baumgarten-díjat, pusztán azért mert Babitscsal erős ellentéteik voltak.

7. A Rorschach-tesztet a szokásosnál is lassabban tudta elvégezni, míg mással félórányi idő is elég szokott lenni 10 képre, József Attilával két óra alatt mindössze az ötödikig jutottak, annyi gondolatot és választ osztott meg a terapeutával a képek láttán.

Visszaemlékezésekből, feljegyzésekből kiderül, hogy a piros képekre nem akart választ adni, annyira irtózott tőlük. Érthetetlen ellenszenvet keltettek benne a piros pacák. E mellett a feketékből számos esetben táncoló nőkre asszociált.

Borítókép: Radiokormend.hu

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta