7 dolog, amit nem tudtál Mikszáth Kálmánról

Rovat

Megosztás

Sokszor mondták és sokszor le is írták, hogy Mikszáth Kálmán az eddigi magyar irodalom legnagyobb regényírója. Persze ez bátor és erősen túlzó kijelentés, hiszen a művészetek világában nem lehet valaminek, vagy valakinek a tehetségét mérni, esetleg a többiek felé emelni. Túl sok mindentől függ az alkotások és alkotók minősítése, egy ilyen megnevezéshez. De azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a legnagyobbak között van, mind irodalmi, mind olvasói szemmel. Tudjunk meg hát róla egy kicsivel többet!

1. Hivatali felettesének lányával titokban összeházasodnak.

A nagynevű família ingerülten fordul ellene, mire az ifjú szerelmes házasok otthagyják a vidéket, és felköltöznek a fővárosba.

2. Budapestre költözésük fő oka, hogy itt akar Mikszáth íróvá ás újságíróvá lenni, de sokáig hiába.

Gif: Tumblr

 

3. Mikszáth kierőszakolja feleségétől a válást.

Erre azért volt szükség, mert akkora szegénységben éltek, hogy az asszony bele is betegszik életvitelükbe. Így hát elválnak, és a nő visszaköltözik jómódú szüleihez. Amint az író első sikereit megszerzi pénzzel együtt, újra összeházasodnak.

4. Az egymás után jövő sikereket úgy fogadja, mintha azok eleve járnának neki.

Harmincöt éves korára hirtelen nagyon népszerű lesz. Ontja magából a történeteket. Ettől kezdve írói útja egyenes vonalú.

Gif: Tumblr

 

5. Történeteiben nincsenek tisztán jó, vagy tisztán rossz karakterek.

Negatív alakjaiban is sok a megérthető, szeretetre méltó csirkefogó. Pozitív alakjaiban is sok a megmosolyogni való gyengeség vagy furcsaság.

Gif: Tumblr

 

6. Semmi forradalmiság nem volt benne.

Részvéttel állt a szegények mellett, de nem hitt mozgalmaikban. Senki annyi szeretettel nem írt a szlovák parasztokról, mint ő, de érzéketlen maradt a nemzetiségi probléma iránt. Mindent csak szemlélt és tudomásul vett.

7. Már viszonylag fiatalon idős bölcsnek tekintették.

Ehhez az is hozzájárult, hogy alacsony és kövér volt, csálé bajuszt viselt és állandóan pipázott. A másik oka a róla kialakult képnek, hogy mindenből kivonta magát. Mindig ott volt a fontos emberek között, mind az irodalomban, mind a politikában, de nem tartozott semmilyen körhöz, vagy irányzathoz.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta