7 tipp, hogy hogyan fejleszd az érzelmi intelligenciád!

Rovat

Megosztás

A mindennapokban, a sulis feladatok során fontos szerepet kap az intelligenciád fejlesztése. De mi a helyzet az érzelmi intelligenciával? Íme, néhány tipp, hogy hogyan fejleszd az érzelmi intelligenciád!

Az érzelmi intelligencia a saját és mások érzelmének helyes felismerése, azonosítása, a szociális kapcsolatok empatikus kezelésének képessége. Ha magas az érzelmi intelligenciád, akkor könnyen el tudsz igazodni a másokkal való kommunikációban, szociális helyzetekben, és a konfliktusok kezelésében. Akárcsak az általános intelligencia, az érzelmi intelligencia is fejleszthető.

Jeffrey Bernstein, pszichológus az alábbi tippeket ajánlja az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez.

  1. Figyelj az érzelmeidre!

Az első szempont, hogy figyelj az érzelmeidre. Megteheted ezt úgy, hogy az egyes események során megfigyeled a tested reakcióját, a feszültséget, amit érzel. Vizsgáld meg, hogy milyen helyzet, milyen érzelmeket hoz elő benned.

  1. Kérdezd meg magadtól: „Ez a megfelelő hely és idő?”

Mielőtt teszel vagy mondasz valamit, gondold át, hogy az adott hely és idő megfelelő-e arra, amit tenni szeretnél. Adj magadnak időt, ha bizonytalan vagy, gondold át, mit szeretnél tenni, és azt mikor és milyen formában tudnád a leghatékonyabban elvégezni.

  1. Figyeld meg a körülötted lévők érzelmeit!

Mások érzelmeinek megértéséhez fontos, hogy figyeld a körülötted lévők reakcióit. Segíthet a megértésben, ha a saját érzelmeidből indulsz ki: mi az, amit egy negatív helyzetben érzel, általában hogy reagálsz nehéz helyzetekben. Ha tisztában vagy a saját érzelmeiddel, közelebb kerülsz ahhoz, hogy másokét is megismerd.

  1. Ne akarj gondolatolvasó lenni!

Az, hogy megérted mások érzelmeit, nem azt jelenti, hogy olvasni is tudsz a gondolataikban, vagy hogy minden esetben tudnod kellene, hogy mit érez a másik ember. Az érzelmi intelligencia inkább egy hajlandóság arra, hogy megértsd a másik megéléseit, de az nem elvárás, hogy mindig teljes mértékben kiismerd a másik személy érzelmeit.

  1. Legyél empatikusabb!

Az érzelmi intelligencia fejlesztésének kulcspontja az empátia fejlesztése. Ezt megteheted úgy, hogy a másik ember érzéseinek vizsgálatakor felteszed magadnak a kérdést „vajon miért érzi így magát?”. Próbáld meg megérteni az okokat, amik ahhoz vezettek, amilyen érzelmet aktuálisan a másik személyen látsz.

  1. A fejlődésre fókuszálj!

Ahhoz, hogy fejleszteni tudd az érzelmi intelligenciád, fontos, hogy kritika esetén ne rögtön védekezésre válts. Hallgasd meg a másik mondandóját, értékes tapasztalatokat nyerhetsz belőle. Légy nyitott mások meglátásaira, hiszen sokat tanulhatsz ezekből.

  1. Dolgozz rajta!

Bernstein utolsó tanácsa azt fejezi ki, hogy az érzelmi intelligencia nem egy nap alatt jön létre. Dolgozni kell rajta, fejleszteni magad és a hozzáállásod a világhoz. Mindez pedig sok türelmet igényel, de a végeredmény mindenképpen hasznodra fog válni.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

Neked milyen az érzelmi intelligenciád?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta