7 tipp, hogyan NE hasonlítsd magad a szépségideálokhoz!

Rovat

Megosztás

Biztosan te is számos esetben észrevetted már, hogy másokhoz hasonlítod magad. A szépségideálokhoz való hasonlítás azonban káros is lehet a mindennapjaidban, ezért mutatunk 7 tippet, hogyan szabhatsz ennek határt.

Az emberekre alapvetően jellemző, hogy másokhoz hasonlítják magukat. Ez lehet hasznos is, amikor találsz egy olyan ideált, szerepmodellt, akire felnézel és követni szeretnéd. Az azonban mindenképpen káros, ha emiatt saját magadat leértékeled. Yanet Vanegas PHD összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelni szükséges egy ilyen helyzetben.

1. Nem minden a külső

Sajnos jellemző, hogy a mai világban mindent a külsőségeknek vetnek alá az emberek, de fontos, hogy tudd, nem minden a külső. Biztosan te is tudnál példákat mondani arra, amikor valaki mondjuk külsőre nagyon vonzó volt, de a belső tulajdonságai csalódást okoztak, és fordítva is lehet ez. A mély kapcsolatokhoz, legyen az baráti vagy párkapcsolat, hosszútávon biztosan nem lesz elég a vonzó külső.

2. Mérlegeld, hogy mit is jelent a „szép”!

Ez azért egy nehéz kérdés, mert mindenkinek mást jelent a szép. Biztos ismersz te is olyan párokat, ahol talán meglep, hogy milyen nagy különbségeket észlelsz elsőre a pár külső adottságaiban. Miért lehet ez? Pontosan azért, mert mindenkinek más a szép. Te lehet utálod a fogszabályzódat, mert cikinek érzed, valaki más szerint meg tök menő és különleges így a külsőd.

3. Valós-e, amit látsz?

Sok szépségideálnál fontos azt is mérlegelned, hogy amit például egy közösségi oldal felületén látsz róla, az mennyire felel meg a valóságnak. Tényleg olyan szép az arca és formás a teste, mint amit a képen látsz, vagy csak a sok smink és a jó beállítás segített ebben? Ilyenkor érdemes mérlegelned, hogy mennyit is változtat valójában a külsőn 1-1 kiegészítő vagy effekt.

4. Limitáld a közösségi oldalon töltött idődet!

Mivel a másokkal való összehasonlítás sokszor automatikus, ezt el tudod azzal kerülni, ha limitálod azt az időt, amit a közösségi oldalakon töltesz. Ugyanis minél több időt töltesz rajtuk, annál nagyobb az esély, hogy olyan szépségideálokat, hírességeket látsz, akikhez hasonlíthatod magad, és emiatt akár rossz érzéseid is lehetnek.

5. Vedd észre a jeleket!

Fontos felismerned a helyzeteket, amikor egy szépségideálhoz hasonlítod magad, és emiatt rossz érzéseid lesznek. Jellemzően mely weboldalakon történik ez meg? Rosszabbak-e azok a napok, amikor másokhoz hasonlítottad magad, azokhoz a napokhoz képest, amikor a saját erényeidre koncentrálsz? Ismerd fel ezeket a mintákat, és így egyszerűbb lesz a helyes utat megtalálnod.

6. Az sem mindegy, kikkel veszed körül magad!

Érdemes arra is figyelned, hogy a közvetlen baráti körödre mi jellemző. Ők inkább elismerik a test szépségeit, vagy bekorlátozódik a figyelmük a szépségideálok által mutatott szépségre? Ha olyanokkal veszed magad körül, akik alapvetően elfogadják magukat, a testük adottságait, valószínűleg tudnak neked is segíteni abban, hogy értékeld a külsődet.

7. Gyakorold a tested elfogadását!

Ahhoz, hogy ne másokhoz hasonlítva éld az életed, fontos, hogy te magad elfogadd a külsődet.

Bátran állj a tükör elé és mondj valami pozitívat a testedről. Ha elsőre ezt nehéznek is érzed, ne szegje kedved, addig próbálkozz, amíg szívedből nem tudsz valami olyan pozitívumot mondani, amit látsz a testeden és büszkén vállalod.

Forrás: psychologytoday.com
giphy.com

Te mennyire hasonlítod magad szépségideálokhoz?

Ha végeztél a cikkel, nézz bele a legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta