Van egy nyomasztó titkom | Elmondjam vagy ne mondjam?

Rovat

Megosztás

Alapvetően kétféle indok miatt titkolózunk. Az egyik az, hogy magunk miatt őrizzük meg, önvédelemből, mert félünk attól, hogy milyen hatással lesz ránk az, ha kiderül a titkunk, a másik indok pedig, hogy valaki más kedvéért titkolózunk, ám ez legalább annyira nyomasztó lehet, mint az első és talán gyakoribb eset. Hogyan szabadulhatunk meg a nyomasztó érzéstől, mi a számunkra legjobb döntés? Ha megszabadulunk a titoktól? Ha legalább részben beszélhetünk róla? Ha megtartjuk?

Egy titok többféleképpen is hatással lehet az életünkre.

Nyomaszt minket, mert belsőleg konfliktusba kerülünk saját magunkkal, hiszen egy titok megőrzése befolyással van az emberi kapcsolatainkra. Míg alapvetően nyílt az emberi természet, főként a kapcsolatok terén, addig egy titok megőrzése zártságra motivál, minél kevesebb érintkezünk másokkal, annál kevesebb az esélye annak is, hogy eláruljuk magunkat.

Persze egy titok nemcsak akkor van ránk hatással, amikor másokkal találkozunk, közösségben vagyunk, hanem akkor is, amikor egyedül vagyunk. Okozhat zavartságot, szégyent, bűntudatot is attól függően, milyen titkot őrzünk. Tehát mentálisan is hatással van ránk. Fáradtságérzetet, szomorúságot, félelmet is kiválthat bennünk.

Mindent összevetve, titkot őrizni fárasztó dolog.

Bár egy titoktól megszabadulni jó és felszabadult érzés, ez nem azt jelenti, hogy csak az a jó megoldás, ha eláruljuk, hiszen megvan az oka annak, hogy őrizzük. Lehetséges, hogy jól mérjük fel a helyzetet, és az, ha eláruljuk a titkot vissza nem fordítható, negatív hatással lesz mások életére is, – és/vagy –  mint a sajátunkra.

A legfontosabb dolog, hogy feltegyük magunknak a kérdést. Miért őrizzük a titkot? Mi a saját motivációnk, és milyen hatással lehet mások életére? Milyen érzéseink vannak a titok megtartásával és elmondásával kapcsolatban? Ha ezekre megtaláljuk magunkban a választ, akkor a helyes döntésre is rálelhetünk! Méghozzá úgy megállapodva saját magunkkal, hogy a lehető legkevesebb negatív érzés maradjunk bennünk a titkolózás miatt.

A válasz tehát, hogy a titok típusától, ránk való befolyásától, és másokra való hatásától függ, hogy érdemes-e elmondanunk, ezáltal megszabadulnunk tőle, vagy sem.

Legutóbb Zsanit elöntötték a rossz érzések, a Bendével közös titka miatt, éppen ezért burkoltan ugyan, de nem bírva tovább magában tartani, Rozinak is mesélt legféltettebb titkáról, arról, hogy majdnem lett neki egy kicsikéje, miközben az élet másképp akarta.

https://www.youtube.com/watch?v=JbZkN-BILaY

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta