Ismét visszatért a Groovehouse, új klippel jelentkezik a 2000-es évek legmenőbb popduója

Rovat

Megosztás

Hosszú hallgatás után újra visszatért a Groovehouse! A Kis Judit (Judy) és Kárpáti Zsolt alkotta duó hosszú kihagyás után tavaly év elején az Ugrálj című dalukkal került fel újra a magyar könnyűzenei palettára. A zenekar aztán a koronavírus-válság alatt visszavonult és inkább az alkotói munkára koncentrált, koncertek híján, így született meg egy korábbi daluk, az Ez a nap a miénk videóklipje, mely a számmisztika jegyében január 11-én 11 óra 11 perckor debütált.

A Groovehouse a kétezres évek elejének egyik legmenőbb popduója volt. A zenekart még 1997-ben alapította két zenerajongó gyermekkori barát, Kárpáti Zsolt és Bogár Miklós. A csapat nevét egy holland lemezbolt után kapta. A duó elsősorban house zenét akar csinálni, ám ahhoz, hogy megnyerjék a szakmát és rajongókat gyűjtsenek, szükségük volt egy énekesnőre: ő lett Judy, aki 1998-ban csatlakozott Zsoltékhoz. Az első dal, Szűcs Judit Ha táncolsz velem című dala lett, melyet az énekesnő immáron a Groovehouse tagjaként énekelt fel.

A zenekar első kislemeze nagy sikert aratott, ám a karrier szárnyalását kis híján ketté törte egy súlyos baleset: a trió éppen egy rádiós interjúra tartott, mikor autójuk egy kamionnal ütközött. Mindhárman megsérültek, Judy került a legrosszabb állapotba. A fiatal énekesnőnek szinte mindene összetört, hosszú hónapokba telt a lábadozása, mely még így sem volt teljes: arca annyira összeroncsolódott, hogy az évek során több műtéten is átesett, teljesen új arcot kapott.

A zenekar első nagylemeze, mely a 1 címet viseli még a lábadozások közben, 1999-ben jelent meg, sajnos nem túl nagy sikert aratva. Az album bukása után Bogár Miklós úgy döntött, kiszáll a zenekarból. Judy és Zsolt ketten folytatták tovább, és 2001-ben megjelentetik a Hajnal című második albumukat. A címadó dallal pedig egy csapásra a csúcsra érnek: a Hajnalnak köszönhetően szinte valamennyi zenei díjat megnyerik, a dalt – a lemez többi számával együtt – folyamatosan játsszák a rádiók és a zenetévék, és több mint egy évig a slágerlisták csúcsain szerepel.

A zenekar soron következő három albuma ugyan nem ért fel a Hajnal sikerével, mégis bombabiztos helyet biztosított nekik a szakmai és rajongói körökben is.

A folyamatos sikerek ellenére Judy 2011-ben bejelentette, hogy Zsolttal való évek óta tartó ellentéteik miatt kiszáll a csapatból és szólóban folytatja tovább. A szólókarrier viszont nem indult be, az énekesnő ugyanis teherbe esett, így visszavonult a zenei élettől.

A zenekar nem sokkal később azonban ismét egyesült, és tíz év kihagyás után 2017-ben megjelenik 6 című nagylemezük. A Groovehouse ezután ismét hosszú hallgatásba burkolózott, és először csak az Ugrálj című dalukkal hallatnak magukról. Majd jön újabb egy év eseménytelenség, majd robbanásszerűen érkezik a csapat klipje, az Ez a nap a miénk című korábbi slágerhez.

A dal a zenekar visszatérő albumán kapott helyett.

A klipet Kárpáti Zsolt rendezte, akinek Dorcsák Gábor operatőr volt a segítségére. Zsolt a forgatással kapcsolatban a következőket mesélte:

„Az új klip kapcsán több ötletünk is volt. A dal hangulata miatt azonban a táncos videó mellett döntöttünk. Judyhoz mindig is közel állt a tánc, hiszen korábban hosszú éveken át néptáncolt, sőt a TV2 legújabb táncos showját a Dancing in The Stars című műsort is figyelemmel kísérte. Több helyről inspirálódtunk, így egy izgalmas végeredményt kaptunk. A forgatásra két fiatal tehetséges táncost kértünk fel, Frindik Nóra és Márki Róbert személyében. Sok éve a videóinkat magunk készítjük, az ötleteléstől a megjelenésig. Így szerves részei vagyunk a folyamatnak.”

„2021- re nagy terveink vannak. Talán a legfontosabb, hogy ha az aktuális helyzet is úgy akarja, akkor idén lesz újra Groovehouse Nagykoncert. Annyit elárulhatunk, hogy a korábbiakhoz híven, most is az Akvárium nagytermében lesz a jeles esemény. Az időpont bejelentésére már nem kell sokat várni.

A tervek szerint még nyár előtt érkezik új videoklipünk is. Bízunk benne, hogy a koncertjeinket idén folytatni tudjuk és hamarosan visszatérhetünk a közönség elé” – árulta el Judy.

A dal egyébként abszolút goovehouse-osra sikerült, akinek tetszett a zenekar második korszakának stílusa, melyben nagyobb szerepet kaptak az élő hangszerek, és kicsit zúzósabb lett a hangzás, az ezt a dalt is szeretni fogja. A látványos klip pedig csak hab a tortán.

Ha valaki azt hitte, a Groovehouse csak húsz éve volt menő, és a Hajnal óta nem született igazi slágerük, annak mindenképpen érdemes az Ez a nap a miénket felvenni a lejátszási listájára, hiszen ebből a dalból is látszik, hogy a duó nem csak a retró partik örökös szereplője.

Főkép: YouTube

A cikk a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával készült.

Ha végeztél a cikkel, nézz bele legújabb epizódunkba!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Kövess minket!

75,534RajongóLike
173,768KövetőKövess be
143,000KövetőKövess be
347,000FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb

Insta